Алкохолът е опиат, който изисква предпазливо отношение. Докато в безвредни за здравето количества той може да намали риска от инфаркт, прекомерната употреба води до високо кръвно налягане, намалено ниво на тестостерона, потискане на сексуалното влечение, импотентност и бедно съдържание на сперма. Нещо повече, полученото при разграждането на алкохола вещество (ацеталдехид) е отрова за клетките, която уврежда черния дроб, мозъка и сърдечния мускул.
Най-удобният начин да следите какво количество алкохол приемате, е да пресмятате колко единици сте погълнали за една седмица:
1 единица алкохол = 100 мл (една чаша) вино = 50 мл („малко”) шери = 25 мл (общоприетата по света
мярка)концентрат = 300 мл (малка бутилка) бира.
Единицата алкохол обикновено се нарича питue.
Максималното здравословно количество алкохол за един мъж седмично обикновено възлиза на 21 единици.
Много мъже имат склонност да подхождат по-внимателно към силните питиета и да подценяват въздействието на бирата. Например мъж, който изпива две бутилки бира, приема почти 4 единици алкохол. Мъж, който изпива две чаши вино и една двойна водка, също получава 4 единици.
От някои проучвания напоследък излиза, че мъжете могат да изпиват и по 30 единици на седмица, без да увеличават риска от сериозно заболяване. Докато обаче тези проучвания се потвърдят, все пак е по-разумно да се спре на 21 единици.
Други изследвания показват, че мъже, които пият повече от литър и половина бира на ден (шест единици), са
двойно по-застрашени от внезапни сърдечни проблеми с фатален изход, отколкото пиещите умерено (около един литър - от две до четири единици на ден).
Гуляйджиите и онези, които се отдават на яко пиене през почивните дни и по празниците, са също с повишен риск от внезапна смърт. Няма съмнение, че приемането на повече от 50 единици алкохол седмично сериозно ще увреди вашето здраве. Единственият алкохол, за който би могло да се каже, че има благотворно влияние върху здравето, е червеното вино, приемано, разбира се, в умерени количества. Интересно е, че в САЩ дори разрешават на винопроизводителите да отбелязват на етикетите върху бутилките с червено вино „Полезно за здравето”. Най-малко 20 изследвания по цял свят показват, че едно умерено количество алкохол (2 до 4 единици на ден) намалява с 40% вероятността от коронарни сърдечни заболявания. Особено полезно е ежедневно да се пие червено вино на трапезата. Според един специалист по гореспоменатите заболявания „половин бутилка хубаво червено вино с обяда е добро профилактично средство срещу Опасността от повишаване на холестерола”.
Звучи успокоително, наистина, но всъщност не само на алкохола във виното се дължи неговият предпазващ ефект. Червеното вино, безалкохолното червено вино и червеният гроздов сок съдържат множество редки антиоксиданти, които вероятно осуетяват окисляването на холестерола в кръвта и предотвратяват втвърдяването на артериите. Те намаляват гъстотата на кръвта и с това снижават риска от тромбофлебити.
Установено е, че в червеното вино има антиоксиданти, по-мощни от витамин Е. Едни от тях са процианидите, чиято концентрация е 1 грам на литър. Тези полифеноли са мощни антиоксиданти и убийци на свободните радикали. Другите са фитолаксини - естествени противогъбични фактори в люспите на гроздето. При производството
на червено вино люспата се мачка по-продължително, отколкото когато се прави бяло вино или шампанско, което увеличава концентрацията на тази съставка.
Разпространено е убеждението, че поето с храната, червеното вино разгражда мазнините и забавя абсорбирането на хранителните вещества. Вследствие на това алкохолът и антиоксидантите по-продължително време предпазват кръвта от сгъстяването, съпровождащо абсорбирането на мазнините.
Колкото и насърчително да звучи всичко това, не може да се отрече, че над една четвърт от постъпващите в болница страдат от алкохолни увреждания. Пристрастените към чашката страдат от следните четири патологични състояния:
- увеличен черен дроб
- алкохолен хепатит
- чернодробна фиброза
- цироза.
0 коментара:
Публикуване на коментар