Белтъчините са основната съставка на всяка жива клетка, на телесните сокове, хормоните и ферментите. Ежедневно с храна в организма постъпват многобройни белтъци от различен произход. Биологичната стойност на белтъците е различна и зависи преди всичко от аминокиселинния им състав. Не всички аминокиселини са еднакво ценни за организма;
8 от тях не могат да се образуват в организма и трябва да се доставят със храната, затова те се наричат независими:
Те се намират в месото, рибата, млякото и млечните продукти, яйцата. Относително ценни са белтъчините на бобовите храни, житните продукти, макар и да не съдържат всички жизнено важни аминокиселини. От 1 г белтъчини организмът получава 4,1 калории. За правилното развитие на организма с храната трябва да се дават около 65%
пълноценни (животински) белтъчни и 35% непълноценни (растителни). Приема се, че дневната нужда от белтъчини при умерена работа е 1,5 - 2 г на 1 кг телесно тегло (100-120 г за целия ден).
вторник, 29 юли 2008 г.
Белтъчини
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
0 коментара:
Публикуване на коментар