вторник, 29 юли 2008 г.

Как да откажем цигарите

Никотинът води до пристрастяване и отказването от него никак не е лесно. Описаните симптоми - напрежение, агресивност, депресия, постоянно чувство на глад и жажда, избиване на топлина, запек, безсъние и липса на концент­рация - ще ви карат да се чувствате на прага на лудостта. Това е тежко изпитание за всеки и за съжаление 80% от пушачите, опитали се да откажат цигарите, се връщат към тях отново в рамките на една година. Само 30% от пуша­чите успяват да се отърват от този вреден навик, преди да са навършили 65 години.

Най-трудна е борбата с навика да слагаме ръката си пред устата. Ако пушите по 20 цигари на ден, вие правите това движение по десет пъти на една цигара, 200 пъти на ден, 1400 пъти на седмица, 73 000 пъти на година.

Опитайте следния план за отказване:

  • Определете деня, в който ще захвърлите цигарите, и предварително се подгответе психически за него.
  • Намерете някой приятел или близък, който има съ-

щото намерение - ще ви бъде много по-лесно, ако знаете, че не сте сам.

  • Изхвърлете всички отворени кутии цигари, кибрити, запалки, пепелници и „запаси за черни дни”.
  • Отказвайте се от пушенето постепенно: самата мисъл, че повече няма да запалите, е достатъчно ужасяваща и трябва да се поема на порции.
  • Направете таблица и отбелязвайте всеки успешен ден без цигара - за всяка успешна седмица си определете подарък, който ще си купите със спесте­ните от цигари пари.
  • Намерете някаква занимавка за ръцете си, за да се отучите от навика да държите ръка пред устата си: опитайте се да моделирате, да правите оригами, да рисувате или чертаете - каквото ви хрумне!
  • Всяка вечер правете редовни тренировки или се занимавайте с хоби, вместо да засядате пред телеви­зора. Упражненията освобождават в мозъка вещес­твото серотонин, което потиска никотиновия глад.
  • Когато усетите нужда да пъхнете нещо в устата си, вземете изкуствена цигара - продават се по апте­ките - или си измайсторете такава от стрък целина или морков.
  • Ако влечението към цигарата стане неудържимо, из­мийте устата си със силно ароматизирана паста за зъби и излезте на кратка разходка.
  • Избягвайте ситуациите, при които обикновено сте пушили, или планирайте предварително как да ги преодолеете, например помолете приятелите си да не пушат около вас, направете малка разходка по време на почивката ви за кафе.
  • Упражнявайте се да казвате: „Не, благодаря, аз ги отказах!” и наистина вярвайте в това.

Ако шоковата терапия не дава резултат във вашия случай, опитайте с разни заместители на никотина (дъвка, спрей за нос или лепенки), за да се преборите със себе си. Проучванията показват, че лепенките увеличават двойно шанса успешно да се откажете от цигарите. Те трябва да се поставят на обезкосмените участъци на кожата, каквато е горната част на ръката. Лепенките трябва да се сменят всеки ден и да не се махат през нощта. Можете да плувате и да се къпете с лепенката, но не се изкушавайте да пуши­те. Взаимодействието между двата вида никотин е опасно и може да доведе дори до инфаркт.

Лечение с хипноза

Можете да прибегнете до този вид лечение, ако всич­ките ви предишни опити са се оказали/неуспешни. Според едно изследване хипнозата помага на 30% от пациентите, затова тя, изглежда, е най-ефикасният метод за отказване от цигарите.

 

©2009 Здраве