сряда, 30 юли 2008 г.

Спанакът


Произхожда от Средна и Мала Азия, предполага се, че родината на спанака е Персия.
Той е бил непознат на древните гърци и римляни. В Европа се е появил по всяка вероятност през Испания, внесен от арабите. Оттам се е разпространил из целия континент и в Америка.

Бил е любим зеленчук на Катерина Медичи. Той е една от задължителните съставки на всички предпочитани от нея сосове. Когато през 1533г. Се омъжва за краля на Франция, взима със себе си италианските готвачи, за да има кой да готви спанак във френския кралски двор.

По съдържание на хранителни вещества и особено на минерални соли спанака заема едно от първите места всред зеленчуците.
Съдържа средно 90,1% вода, 3,2% белтъчини, 3,2% въглехидрати.
Количеството на мазнини е незначително.
Богат на витамин С, провитамин А (каротин), витамини В, В1, В2, В6, РР и в по-малко количество Витамин К.
В спанака се съдържа много ценната фолиева киселина, както и минерални вещества – калии, магнезий, желязо, фосфор, калций, хлор, йод, и в по-малки количества манган и мед.

Витамините в спанака са доста устойчиви при варене и консервиране.
При кулинарна обработка на спанака голяма част от минералните му вещества преминават във водата, а при продължително варене се унищожават и някои съставки. Ето защо спанака е особено ценен в прясно състояние под формата на салати, а при варене трябва да се оползотворява и водата, в която е врял.

Спаначните корени също трябва да се използват за храна – за приготвяне на салати, супи и др.

Спанака лекува:

За лечебни цели и по-бърз ефект за предпочитане е пиенето на изцеден пресен сок от спанак (чист) или смесен със сок от моркови.
Поради богатото съдържание на желязо, фолиева, киселина, витамините С и К, спанакът повишава хемоглобина в кръвта, затова е полезен за лечение на малокръвие и различни анемии.

Ако детето ви има проблем с растежа, нека да яде спанак като Попай Моряка, каротинът (провитамин А) който се съдържа в него помага за увеличаването на ръста.
Полезна храна за диабетиците, защото сока от спанак подсилва секрецията на инсулт от панкреаса.

Поради ниската си калоричност е подходяща диетична храна при затлъстяване и атеросклероза.

Високото съдържание на каротиноиди и хлорофил – и двете са вещества, които доказано намаляват риска от рак.

Успокоява болките при колити, полезен е при възпаление на храносмилателните органи.

Помага зарастването на язви и рани в червата, има лек слабителен ефект при запек.

Укрепва имунната система.
Особено е полезен при пушачите, тъй като той е особено ефикасен срещу рака на белите дробове.
 

©2009 Здраве