вторник, 29 юли 2008 г.

Вода


Обикновено не възприемаме водата като хранителен елемент, тя е едно от най-важните за спортиста вещества. 60% от човешкото тяло се падат на водата. Една трета от нея се намира извън клетките (извънклетъчна), а две трети — в самите клетки (вътреклетъчна).
За един не много активен ден в условията на умерения климат ние губим около 2,4 литра вода, която се отделя през дробовете, кожата и бъбреците ни. При висока температура на въздуха или по време на голямо физическо натоварване загубата на вода е двойно по-голяма.
В процес на усилени тренировки спортистите губят около 9,6 литра вода на ден, затова имат постоянна нужда от поемане на течности. Ако мускулът е дехидратиранлори и само с 3%, той губи 10% от силата си на съкращаване, което води до забавяне на движенията.
Интензивните упражнения ускоряват метаболитната активност в митохондриите и увеличават близо 20 пъти отделянето на топлина от мускулите. Ако започнете да прегрявате. множество механизми ще се задействат, за да подпомогнат охлаждането ви.
През кожата ви ще се отделя вода, която ще намали топлинната енергия в процес на изпаряване. Периферните ви кръвоносни съдове ще се разширят и кръвта ще бъде тласната от червата и мускулите към кожата. По този начин топлината ще се отдели от кръвта, за да участва в процеса на потене и изпаряване.
Дори при постоянно зареждане с течности и ниски температури на околната среда, тежките упражнения могат да увеличат телесната температура до 39,4°С за 15 минути (нормалната температура е около 37°С). Ако влажността на въздуха е висока и потта трудно се изпарява, прегрява­нето настъпва още по-бързо.
Много важно е да се приемат съответните количества
вода. Ако се дехидратирате, температурата на тялото ви ще достигне още по-високи стойности.
Ако температурата на тялото надхвърли 40°С, обмяна­та на веществата става непълноценна и вашите спортни постижения рязко ще се влошат. Все повече кръв се изтласква към вашата кожа и напуска мускулите и сърцето ви, които междувременно получават все по-малко кислород. Без кислород вашите мускули превключват на анаеробно изгаряне на енергия, като се отделя все повече топлина. Признаците, по които ще познаете, че започвате да прегрявате, са чувство на пламтене на лицето, пулсации в слепоочията и усещане за студенина над гръдния кош.
По време на упражнения винаги следете телесната ви температура да е под 40°С. Това е особено важно, когато температурата и влажността на околната среда са високи. За да поддържате безопасна телесна температура:
• Пийте достатъчно вода.
• Водата, която пиете, да е толкова студена, колкото можете да издържите.
• Разголвайте колкото е възможно повече тялото си, за да увеличите максимално изпаряването на потта.
• Обличайте леки дрехи. • Обличайте светли дрехи.
• Избягвайте да се упражнявате на слънце. Стойте на сянка колкото е възможно повече.

 

©2009 Здраве