вторник, 29 юли 2008 г.

Кафето

За родина на кафето спорят областта Кафа в Югозападна Етиопия и Йемен, а за произхода му се носят легенди. Според една от тях млад абисински пастир забелязал, че обичайно полусънното състояние на козите му се променя, когато пасат от плодовете на едно растение. Козите ставали необикновено активни. Младежът решил също да опита от тези плодове и те така му действали, че забравял за своите проблеми и се чувствал най-щастливия човек в Арабия. Монасите от близкия манастир забелязали доброто настроение на пастира и като разбрали за чудодейното влияние на тези плодове, започнали също да ги берат. Благодарение на тези зърна те много по-леко издържали на нощните бдения. Позната е и легендата за шейх Омар, лекар и свещенник, който живял като отшелник в пещера и лекувал идващите при него болни с отвара от благоуханните цветове и плодове на кафееното дърво.

В продължение на много векове кафето е било познато само в Арабския полуостров. През 17 век през Турция се е разпространило в Европа, а едва през 18 век френски моряци го пренасят в Америка, където сега се отглежда и произвежда почти 90 % от кафето в света.

През 1637 год. в Англия е открито първото европейско кафене. Оттогава, та до днес кафенетата са едни от най-популярните места за срещи от всякакъв характер. Те са изиграли важна роля в духовния и политически живот на Европа. В кафенетата са се събирали представители на политическия и интелектуалния елит, за да обсъдят както новините, така и своите идеи, мисли и чувства. Навярно това е една от причините на преклонението пред кафето да са посветени много художествени творби - поеми, песни, драми и комедии. Чашката кафе предразполага за приятелски, любовни и творчески и делови разговори. Много важни сделки се договарят и големи фирми се основават също на чаша кафе.

 

©2009 Здраве