вторник, 29 юли 2008 г.

Какво представлява сънят?

Има два различни видa сън:

1. Парадоксален сън, при който очите се движат не­прекъснато, а мозъкът е в състояние, близко до буд­ното.

2. Сън на плавните вълни, през който очите са отно­сително неподвижни. Плавният сън минава през четири фази. Първо навлизаме в леката, начална фа­за на съня, след това постепенно се потапяме в най-дълбокия сън - четвъртата фаза.

Когато заспим, ние прекарваме около 90 минути в пла­вен сън, след това 10 - в парадоксален. През цялата нощ този цикъл се повтаря от 4 до 6 пъти, като все повече вре­ме се пада на фазата парадоксален, докато малко преди да се събудим, оставаме за около час в парадоксален сън. В резултат на това мъжете, които спят само по пет часа на нощ, получават същото количество сън като тези, които редовно спят по осем часа през нощта.

Учените не могат да кажат със сигурност защо спим, но за това има много теории. Сънят дава на тялото въз­можност да почива и позволява на мускулите ла се възста-новят от постоянната работа през деня. Той създава също условия обмяната на веществата да се забави и имунната система да се възстанови и да се пребори с инфекциите (по време на сън започва да се отделя хормонът на расте-жа и това стимулира възстановителните процеси).

Докато сме във фазата на парадоксалния сън, ние сънуваме, което е от значение за поддържане на психическото здраве.

Епифизата (жлеза в центъра на мозъка) играе важна роля за синхронизирането на нашите биоритми и за конт­ролирането на съня. Реагирайки на светлинните сигнали, получени през очите, тази жлеза отделя големи количест­ва от хормона мелатонин в тъмното. Много малко от него се произвежда през деня. Мелатонинът. изглежда, стиму­лира съня и може да бъде използван като естествено и не-наркотично лечебно средство за безсънието. Опитите показват, че доброволци, поели мелатонин под формата на спрей за нос, осем минути след това заспиват. За срав­нение - хора, на които е дадено леко приспивателно, зас­пиват средно след 25 минути.

Друг хормон се отделя от главния мозък в големи ко­личества малко преди събуждане, за да ни подготви за стре­са и напрежението през деня. Събуждането по всяко време на деня или нощта носи потенциална опасност, тъй като кръвното налягане и пулсът изведнъж се показват. Смята се, че това е причината мъжете с високо кръвно налягане или ангина пекторис да са повече застрашени от инфаркт в първите часове след събуждането.

Специалистите днес са на мнение, че високото кръвно налягане трябва да бъде контролирано през цялото дено­нощие и пациентите, които рано сутрин страдат от ангина пекторис, могат да си помогнат, като слагат таблетка (или впръскват спрей) под езика няколко минути преди да ста­нат от леглото. Ако рано сутрин имате високо кръвно на­лягане или симптоми на ангина пекторис, консултирайте се с лекар, за да сте сигурни, че състоянието ви е добре контролирано.

 

©2009 Здраве