вторник, 29 юли 2008 г.

ХРАНЕНЕ НА СПОРТИСТА


Спортистите трябва да полагат специални грижи за хранителния си режим. За да имате върхови спортни постижения, храната ви трябва да съдържа определени количества витамини, минерали, аминокиселини и природ­ни мастни киселини. Колкото по-усилено тренирате, толкова повече хранителни вещества са ви необходими да:
  • поддържате статуса на червените кръвни телца, така че да си осигурите необходимия по време на нато­варването кислород
  • развивате мускулите си и увеличавате тяхната сила
  • наложите високи темпове на обмяната на вещества­та.

Изключването дори и на едно просто хранително ве­щество от дневното меню може да дебалансира обмяната на веществата, което би довело до влошаване на спортната ви форма.

Запомнете, че тези вещества трябва да се приемат в строго определени количества. Важно е също да не бъдат предозирани. Някои витамини и минерали са токсични в количества, надхвърлящи дори само 5-10 пъти препоръ­чаната доза (като витамин А, селен, хром).

Необходимо е правилно да балансирате хранителните вещества. Прекалите ли с един витамин, това може да се отрази на метаболизма на друг. Прекомерните количества цинк например нарушават обмяната на желязото. Ако предозирате желязото, вашият организъм трудно ще преработва медта.

Когато приемате недостатъчни количества от опреде­лено вещество, правилното количество на друго няма да доведе до очаквания резултат - например желязото не се използва от организма, ако количеството на фолиевата киселина е твърде малко. Заедно те са необходими за образуването на хемоглобин - кръвен пигмент, пренасящ кислорода.

Всички ние имаме различни хранителни потребности в зависимост от наследствените ни особености на обмяна­та, начина на живот и степента на физическо натоварване.

Информацията, която ви предлагаме, съдържа основни данни за обмяната на веществата и за храненето на спор­тиста. Активните спортисти трябва да имат личен режим на хранене, разработен от спортен диетолог.

Състав на тялото на един средностатистически млад мъж

  • Вода: 60% от телесното тегло
  • Протеини: 18% от телесното тегло (50% от сухата телесна маса)
  • Мазнини: 15% от телесното тегло
  • Минерали: 6% от телесното тегло
  • Гликогенни запаси: 1% от телесното тегло
  • 2500 ккал енергия, натрупани под формата на въглехидрати
  • 112 000 ккал (80% от енергийния резерв), натрупани под формата на мазнини

• Останалото гориво се натрупва под формата на протеини (т.е. мускули)

 

©2009 Здраве