вторник, 29 юли 2008 г.

Как да се храним по-здралословно

Поставете си за цел да приемате на ден от 500 до 80Q калории по-малко от необходимите за възстановяването на изразходваната енергия. Вашият метаболизъм бързо ще открие в запасите от мазнини недостигащото за тялото ви гориво и такa вие бавно ще започнете да отслабвате.
Променете някои навици

Превключете се на мляко със средна масленост, нискокалорийно кисело мляко, нискокалорийни сосове за салати, обезмаслено сирене и въобще към всички диетич­ни и с ниско съдържание на мазнини храни.
В идеалния случай вие трябва да получавате поне по­ловината от дневните си калории от нерафинирани въгле­хидратни храни като пълнозърнест хляб, пълнозърнести макаронени изделия, кафяв ориз, печени картофи — но без да ги заливате с калорийни сосове.
Приемането на въглехидрати има пряко отражение върху мозъка, който ви кара да се засищате по-бързо. Това също така ускорява обмяната на веществата и темдературата на тялото ви леко се покачва, което пък води до изгаряне на повече мазнини.
Здравословното хранене означава също да намалите количеството на наситените (животинските) мазнини. Забравете свинското и телешкото месо, напред към крех­кото пилешко без кожа, яжте повече риба и постни ястия. Предпочитайте грила пред пърженото, задушеното пред препеченото.
Не се изкушавайте да пропускате някое хранене — винаги закусвайте, обядвайте и вечеряйте, защото яденето стимулира обмяната на веществата и поддържа скоростта й максимално висока. В леките закуски между храненията няма нищо лошо, ако наблягате на нискокалоричното ки­село мляко, пресните плодове или пълнозърнестите печива без захар. Освен това така намалявате количеството на основното си ядене.
Предлагаме ви една удобна схема за здравословно хранене. Главното правило е:
• избягвайте червените храни
• внимавайте с оранжевите храни
• яжте колкото ви се иска от зелените храни

ЧЕРВЕНИ ОРАНЖЕВИ ЗЕЛЕНИ
Захар, бонбони Сладки газирани напитки Шоколад Торти Бисквити Сладкиши Понички Конфитюр Мармалад Алкохол Тлъсто месо Пълномаслено мляко Солени ядки Фъстъчено масло Майонеза Сосове за салати с олио Сметана за салата Сметана Сладолед Крем Масло Всякакви пудинги Пържени храни Шунка, колбаси Тлъсти наденици Пастет Тестени изделия Крем-супа Сосове Чипс Мед Сирене Авокадо Шол Каши без захар Полумаслено мляко Диетична майонеза Неподсладени каши Сушени плодове Пълнозърнест хляб Пълнозърнести тестени храни Картофи Нискокалоричен ориз Яйиа ( 2 на седмица”) Безсолни ядки Варен боб Банани Зелен фасул Марули и лр. Домати Краставици Моркови Лук Пиперки Леща Зърнени храни Репички Сладка царевица Кореноплодни Карфиол Гъби Грах Зеле Магданоз Пресни плодове Пилешко месо Риба Извара Миди Обезмаслено (кисело) мляко

 

©2009 Здраве