вторник, 29 юли 2008 г.

Вината

Обикновените бели вина подхождат на по-леките храни: ордьоври, риба със сос, майонеза, хайвер, варени и печени птици, гъби, макарони и др.

Фините бели вина се пият с удоволствие при поднасяне на бисквити, козунак, пасти, торта и други подобни десерти.

Белите вина се поднасят охладени до 8-10 градуса. Ето защо препоръчва се през горещите летни дни и в затоплените салони през зимата бутилките с бяло вино да се слагат в купа с натрошен лед, която се поставя в средата на масата.

Розовите вина могат да се поднесат при сервиране на сандвичи, кренвирши, студена патица, яйца, печено агнешко месо и др.

Червените трапезни вина, които са богати на танин, се съчетават добре със ястия, приготвени със по-тлъсти меса. Танинът премахва усещането за тежест от натрупаните храни.

Бутилката със червено вино се слага във стаята няколко часа преди да се поднесе, за да

добие стайна температура.

Памидовите вина подхождат на ястия, приготвени със месо от млади животни и птици.

Мелнишките вина поради голямата си тръпчивост подхождат на ястия, приготвени със по тлъсто месо. На такива ястия подхождат и маврудените вина.

Специалните (десертните) вина се поднасят при сервирането на десерта, както и при следобедните закуски или късно вечер.

Заедно със виното се предлага и газирана вода.

При празнуване или официално събиране поднасянето на чаша шампанско повишава настроението и допълва удоволствието от обеда или вечерята.

Независимо от случая при сервирането на вино трябва да се спазват известни правила, установени от традицията.

Израз на уважение към госта е да се поднася само качествено вино.

В някои случаи трябва да се съобразяваме със индивидуалните предпочитания на госта.

Бутилките с вино трябва да бъдат добре почистени и подредени на масата със етикет към госта.

При поднасяне на вина от различен вид трябва да се спазва известен ред. Първо да се поднасят белите млади вина, след това по-старите , а накрая десертните.

 

©2009 Здраве