вторник, 29 юли 2008 г.

Физически упражнения


Повишената физическа активност води до изгаряне на повече калории, поради което отслабването трябва винаги да се постига чрез комбинация от по-здравословно хране­не с нискомаслени продукти и по-усилено физическо натоварване. Особено ако прекарвате по-голямата част от деня седнали или прави, в сравнително неподвижна поза, е много важно да отделяте повече време за бързо ходене пеша, каране на велосипед, плуване или гимнастически уп­ражнения. Защото застоялият живот забавя обмяната на веществата, води до затлъстяване, повишаване на кръвно­то налягане, на нивото на холестерола в кръвта и пречи на организма да преработва напълно глюкозата.

Редовните физически упражнения оказват положител­но въздействие върху здравето, като ограничават апетита, стимулират обмяната на веществата и създават чувството за приток на енергия. Освен това те:

  • увеличават вашата сила, издръжливост и гъвкавост
  • намаляват нивото на холестерола в кръвта
  • понижават кръвното налягане
  • подобряват дейността на сърцето
  • укрепват костите
  • освобождават от депресия.

Редовното физическо натоварване значително нама­лява риска от сърдечен удар при мъжете на средна възраст. При изследването на 8 хиляди мъже между 40 и 59 години се оказало, че в групата на водещите застоял живот без никакви физически упражнения 3,1 на хиляда ежегодно имат сериозни сърдечни проблеми. В групата с леки натоварва­ния, като работа в градината, съотношението било 2,3 на хиляда. При мъжете, свикнали да се разхождат редовно,

рисковото съотношение спадало до 1 ,7 на хиляда, за уме­рено спортуващите - каране на велосипед и често посе­щение на спортните площадки -до 1 ,4 на хиляда, а между спортуващите веднъж седмично само един на хиляда имал оплаквания от сърце. При интензивно спортуващите (три пъти седмично) рискът се явявал в съотношение 0,5 на хиляда.

Други изследвания са доказали, че енергично и редов­но спортуващите мъже са два пъти по-малко застрашени от сърдечно-съдови заболявания, отколкото ленивите им събратя.

 

©2009 Здраве