вторник, 29 юли 2008 г.

Увеличен черен дроб

Алкохолът оказва токсично въздействие върху клетка­та. За да пречистят тялото от тези отрови, клетките на чер­ния дроб зарязват ежедневните си задължения по поддър­жане на обмяната на веществата и трескаво се залавят с всички сили да превръщат алкохола първо в ацеталдехид (който е още по-токсичен), а след това и в ацетат. Дори и само един гуляй може да промени метаболизма на клетки­те на черния дроб и да предизвика тяхното уголемяване. Ензимите на чернодробните клетки се заемат да преработ­ват алкохола, поради което мастните киселини от храната биват занемарени и се натрупват под формата на гликоген. Впоследствие тези непреработени глобули мазнина се

натрупват в чернодробните клетки и те набъбват несъраз­мерно. Нарушеният метаболизъм на чернодробните клет­ки отделя голям брой вредни свободни радикали. Това още повече засилва отрицателното въздействие на продължи­телната злоупотреба с алкохол, докато чернодробните клет­ки натрупват все повече и повече мастни глобули. Черният дроб се уголемява и пожълтява. Постепенно заприличва на напомпаните тлъсти черни дробове на угояваните гъски, използвани за прочутия гъши пастет.

На този етап ензимният баланс на чернодробните клет­ки е напълно нарушен: изобилстват ензимите, разгражда­щи алкохола, които въздействат и върху тестостерона. В резултат намалява либидото и концентрацията на сперма­тозоиди. При някои мъже се стига до поява на женски по­лови белези като малки гърди (гинекомастия). Същевре­менно черният дроб произвежда по-малки количества за­хари и протеини и настъпва глад за някои витамини и минерали. Стига се до известна степен на недохранване. Но дори и в тази напреднала фаза на чернодробна дегене­рация процесът е обратим. Чернодробните клетки имат удивителната способност да се възстановяват! Дори и 90% от тях да излязат от строя, останалите могат да възстано­вят органа в първоначалния му размер.

 

©2009 Здраве