събота, 29 август 2009 г.

Лека нощ


Хората, които спят повече от 8 часа в денонощието, са два пъти по-застрашени от алцхаймер.

Според невролози, на същия риск са изложени и обичащите да се излежават след събуждане, както и подремващите следобед. Причините за тази тенденция не са известни засега, но се предполага, че продължителният сън говори за ранен стадий на алцхаймер или друга форма на слабоумие.

Продължителното време, прекарано в леглото, също така може да е знак за депресивно състояние, което от своя страна покачва риска от развитие на слабоумие в напреднала възраст.

При проучването си експерти от Мадридския университет наблюдавали близо 3000 души от двата пола на възраст около и над 65 години. Участниците били анкетирани за начина им на живот, здравословното състояние, както и средно прекарваното в леглото време, включително кратката дрямка през деня.

Доброволците били под постоянно наблюдение в продължение на три години. През това време 140 от тях заболели от алцхаймер или други форми на слабоумие. Резултатите показали, че по-продължителният от нормалното сън и чувството на сънливост през деня са пряко свързани с развитието на слабоумие в следващите три години.

Няма обаче ясна връзка вежду продължителния сън и риска от деменция, просто сънливостта може да е сигнал за начално развитие на болестта. В момента, посочват експертите, само една трета от хората, страдащи от деменция, имат точно поставена диагноза.

Според учените, възникването на алцхаймер може да се предотврати чрез активна умствена дейност – решаване на кръстословици, упражнения с пъзели, логически задачи и т.н.

Сред новостите в тази област на медицината е и откритието, че редовната физическа активност, хранителният режим /плодове, зеленчуци, тлъста риба, орехи и др./ снижава с 80% риска от развитие на тежкото заболяване.

Що се отнася до прекомерния сън – преди време бе доказано, че той може да доведе и до развитието на диабет. Следобедната дрямка пък увеличава риска заради нарушения хормонален баланс. Actualno.com

[ ... ]

вторник, 18 август 2009 г.

Плодовете, които обичате казват какви сме


Плодовете, които предпочитаме говорят какви сме!

Обичате ли плодове? Купа с ароматни плодове в изсушено или замразено състояние, сладки, кисели или купа свежа салата, всички те са толкова изкусителни и вкусни! Те не просто са апетитни, но ни карат да се чувстваме по-жизнени, креативни и щастливи.

Вярвате ли че плодовете могат да влияят на емоционалното ни или на физическото ни състояние? Действително, храната оказва много силно влияние върху нашето мислене и нагласа към света. Храните, които обичаме всъщност символизират различни неща, те имат скрит смисъл който изразява не просто нашите вкусови предпочитания, но отразява и страни от характера ни.…

Плодовете – извор на живот

Плодовете са древен символ на похотта, изобилието, охолството и насладата от живота. Любителите на плодовете, с всяка следваща хапка от някой ароматен плод създават нова виталност, живот, креативност, кръжат около тяхната личност. Всяка хапка ги зарежда с енергия, нови сили, някак си ги кара да се чувстват по-щастливи и удовлетворени от живота.

Някой хора използват плодовете като енергиен източник в ежедневието си, черпят от скритата сила на естествените плодови сокове, което им съдейства за позитивното отношение към нещата, за покачване на творческата потенция, за лесното преодоляване на трудностите.

Всеки един плод изразяват различни черти от човешкия характер. Най-обичаният от вас плод ще ви помогне да разберете нещо повече за вашите лични характеристики и качества.

Ягоди

Тези от нас, който обичат ягоди са сред честните и откровени хора. Те са много добри слушатели. Често те се отличават с липсата на чувство за хумор и на иронично отношение към несъществените неща в живота. Те са прекалено сериозни, твърде отговорни в отношенията с другите. Мъжете лесно се влюбват, бързо влизат във връзка, докато жените са по-нерешителни, те са по-взискателни и критични към партньора, който ще изберат.

Ябълки

Ако обичате ябълки, вие по скоро сте привърженици на някакви остарели разбирания, представи, идеи, но същевременно сте изключително жизнени, пълни с енергия, сръчни и пъргави в работата си. Хората се възползват от вашите положителни качества, тъй като вие сте мили, сърдечни, отзивчиви и те могат да ви гласуват пълно доверие, независимо от факта, че се опитвате да изглеждате сдържани, стеснителни и затворени.

Вие сте доста предпазливи, когато влизате в нова интимна връзка. Често любовта за вас е свързана с много драматизъм, емоции и трудности.

Праскови

Ако любимият ви плод са прасковите, то вие имате твърде високи критерии в избора на приятели, но щом веднъж изберете някой за свой приятел, той остава завинаги лоялен и отговорен към вас. Вие сте взискателни в любовните отношения, но същевременно сте добри супрузи и отговорни родители. Ако ви се отвори възможност за добър бизнес, вие ще покажете максималността на способностите и качествата си, ако имате шанс да изявите себе си в целия си потенциал, то вие несъмнено ще успеете в професията.

Кайсии

Ако обичате да похапвате ароматните кайсии, вие имате добра интуиция за бизнес инвестиции. Понеже сте твърде социални, комуникативни и общителни, то често заемате лидерска позиция в общността или в приятелския кръг. Поставяте любовната си половинка на високо място сред приоритетите в живота, поради което любовта за вас е съпътствана от множество неприятности, проблеми и трудности.

Портокали

Обичащите портокали обикновено се разкриват като смирени и кротки хора. Често те са работохолици, които се отдават цялостно на работата си. Те са пасивни и твърде рационални в любовта, въпреки че се изживяват като изключително страстни любовници, истински „тигри” в леглото. Всъщност те притежават прекалено изразени и силни сексуални инстинкти, което често ги изкарва извън граници.

Банани

Хората, които обичат банани са сред най-търпеливите и упоритите. Те показват най-доброто от себе си, когато са изправени пред проблеми, деликатни ситуации или в случаи, в които от тях се изисква нещо над възможностите им. Щом сметнат че са открили правилния партньор, те полудяват от любов и вярват че това е единственият човек, с който ще изживеят живота си до края. Доколкото те са приятни и забавни, те са от хората, които са способни да създадат изключително приятна семейна атмосфера.

Вишни/ Череши

Ако обичате вишни или череши, вие сте от деликатните хора, справящи сте с ежедневните проблеми твърде лесно, без много усилия и излишен драматизъм. Поради липсата на чувство за хумор и прекалената ви стеснителност и срамежливост, са представяте като твърде предпазливи в любовта.

Смокини

Смокините са сред любимите плодове на горещо темпераментните, природно надарените и изкусни хора, които се запомнят с техните качества и висок потенциал: отлична памет, свръх интелектуална надареност. Дори и в напреднала възраст те запазват живи своите отличителни характеристикиТопшоп

[ ... ]

неделя, 16 август 2009 г.

Мъжете зяпат жени по 43 минути дневно

Мъжът отделя средно по 43 минути дневно в съзерцанието на 10 различни жени. Това прави 259 часа или 11 дни всяка година или общо 11 месеца и 11 дни във възрастта между 18 и 50 години, показват данните от изследване.

Но изследователите са установили, че не само мъжете обичат да се възхищават на противоположния пол. Дамите също не изостават, но отделят за тази цел значително по-малко време – около 20 минути. При това техния поглед се спира на около шестима мъже. Жените се възхищават отдалеч на мъжете общо шест месеца във възрастовата група между 18 и 50 години.

Представител на организаторите на проучването отбеляза, че отдавна е известно, че мъжете обичат да заглеждат дамите, но за тях е било интересно да разберат колко време отделя за същата цел нежния пол. Изследването, в което са участвали 3000 британци, е посочило, че супермаркетите са най-подходящото място за влюбени погледи, следвани от кръчмите и нощните клубове. /БГНЕС

[ ... ]

Откриха гени, които карат човека да спи по-малко


Учените са открили гени, които помагат на хората да спят по-малко от осем часа на ден - общопризнатата норма за сън - запазвайки при това обичайната си жизнена активност.

Откритието ще позволи в бъдеще да се разработят методики, които да помогнат на хората, оплакващи се от лош сън, смятат авторите на изследването, което е публикувано в списание Science.

Професорът от Калифорнийския университет в Сан Франциско Ин Хой Фу и неговите колеги са проучили геномите на 250 души, сред които е имало два особени - на майка и дъщеря, които в течение на дълги години са си лягали в 10 вечерта и са ставали в 4-4.30 ч. сутринта, отбелязва РИА Новости.

Въпреки че за много хора такъв режим е нормален заради необходимостта да работят много, това семейство не е изпитвало никакъв дискомфорт от този режим. Напротив, даже не са си представяли, че е възможно нещо различно.

С други думи тяхната нужда от сън е съществено по-ниска от средностатистическата.

Учените са открили, че за разлика от всички останали участници в изследването тези две жени са носители в своя геном на особени варианти на гена DEC2, съдържащ мутации, които не са се срещали при останалите хора.

Изследователите са предположили, че именно тези мутации определят специфичните ритми, на които се подчинява ежедневният цикъл на сън при майката и дъщерята.

Тези ритми определят времето в денонощието, когато на човек започва да му се приспива, а също и продължителността на съня.

За проверката на своята хипотеза учените са отгледали генетично модифицирани мишки, една от които е носила в себе си копие на мутиралия ген.

Изследванията са показали, че мишките са спали средно с 2,5 часа по-малко от нормалните си събратя.

При това мишките мутанти много по-лесно и бързо са възстановявали нормалния режим на сън и бодърстване след продължително нарушение на съня, на което са били подложени преднамерено dnes.bg

[ ... ]

събота, 15 август 2009 г.

Хайде на по бира


По-здрави кости имат онези жени, които редовно пият бира. Освен това, по този начин те са изложени и на по-малък риск от заболяване от остеопороза, пише в. „Дейли телеграф“, позовавайки се на резултатите от изследване на испански специалисти.

Изследователите обясняват, че благоприятният ефект от бирата се дължи най-вече на съдържащия се в нея силиций, който играе основна роля в изграждането на костите. Високите му нива забавят изтъняването им, което води до повишен риск от фрактури, и допринасят за образуването на нова костна тъкан.

Бирата освен това е богата на фитоестрогени – растителната версия на естрогена. Този хормон поддържа здравето на костите.

Изследването е обхванало 1700 здрави жени на средна възраст 48 години. Специалистите са установили, че дори малките количества бира оказват благоприятен ефект. /Actualno.com

[ ... ]

сряда, 12 август 2009 г.

Аспиринът полезен


Вземането на аспирин не само може да намали риска от повторна поява на рак на дебелото черво, а и да намали риска от фатален изход от болестта, предаде Ройтерс.

Аспиринът вече заема важно място в много медицински кабинети. Ежедневната употреба на ниски дози може да помогне да се предотвратят сърдечни пристъпи и удари, както ида се намалят болките. Последното изследване, публикувано в Journal of the American Medical Association, показва, че неостаряващото лекарство може да предотврати и смъртта от рак на дебелото черво। Д-р Ендрю Чан и колегите му от Масчаузетската обща болница и Харвардското медицинско училище в Бостън са изследвали употребата на аспирин при 1279 случая на мъже и жени с рак на дебелото черво, при които болестта не е засегнала други части на тялото. Хората, които са приемали аспирин редовно след поставяне на диагнозата, са имали 30% по-ниски шансове да починат от рака от тези, които не са го приемали. Аспириноприемащите са имали и 21% по-нисък шанс да умрат по други причини по време на изследването, траяло над 2 десетилетия. Чан смята, че аспиринът вероятно блокира ензимът cyclooxygenase2 (COX-2), които води до възпаления и разделение на клетките. Много тумори водят до излишък на COX-2, напомни той. Въпреки ползите си за здравето, лекарството може да доведе до сериозно кървене в стомаха. Екипът смята, че трябва да се направят още изследвания във внимателно контролирани клинични тестове, преди лекарството да се препоръчва за употреба на пациентите. Ракът на дебелото черво е вторият най-смъртоносен вид рак в САЩ след рака на белите дробове. 50 хиляди американци ще загинат тази година от него според американския институт за изследване на рака.



БГНЕС

[ ... ]

понеделник, 10 август 2009 г.

Сексът през лятото


Уретритът е възпаление на пикочния канал, който може да се развие както при мъжете, така и при жените. Най-често болестта се проявява след сексуален контакт с партньори, страдащи от полово предавани болести. Първите му симптоми са болки при уриниране.

Според начина на предаване и факторите на възникване на болестта, уретритите са няколко вида:

- Специфичен инфекциозен: така се определя заболяването, ако е причинено от полово предавани инфекции, като например гонококи, херпесен вирус, трихомони, уреаплазма, и по-рядко – гарднерела, хламидия, микоплазма.

- Неспецифичен инфекциозен: такъв е уретритът, когато е предизвикан от стрептококи, стафилококи и чревна бактерия. Неинфекциозният уретрит може да възникне вследствие на увредена уретра (по време на медицински манипулации), поради алергични реакции с различен произход, при промени в метаболизма, стесняване на уретрата, застойни явления в органите на малкия таз.

- Първичен уретрит: такава е диагнозата на уретрита, при който инфекцията е попаднала именно в уретрата.

- Вторичен уретрит: това е уретритът, при който инфекцията е попаднала в пикочния канал чрез лимфата и кръвта от друг орган.

Симптомите на уретрита затихват с времето и без лечение, но причинителят на възпалението и възпалителния процес остава и само променя местоположението си в тялото. При мъжете мигрира в простатната жлеза и семенните везикули, а при жените – в бартолиновите жлези, в малките жлези в предверието.

Преохлаждането, активният полов живот или алкохолът “събуждат” инфекцията и може да доведат до хроничен простатит, везикулит, епидидимит с опасност от безплодие.

Уретритът може да се активизира и от злоупотребата с алкохол, сол, мариновани храни, камък в уретрата, физическа активност и нередовен полов живот.

Какви са първите симптоми на заболяването

От инфектирането до първите прояви на заболяването може да измине от един ден до няколко месеца.

То се характеризира със следните симптоми:

- При остър уретрит – силно усещане за парене при уриниране, изтичане на секрет от канала (гноен), подуване и зачервяване на гениталните органи, учестено желание за уриниране.

- Под остър уретрит – постепенно намаляване на болката и секрета при острата проява на болестта, като секрети се отделят само сутринта във формата на корички, в урината се виждат бели конци гной.

- Хроничен уретрит – обостря се от периодично парене, отделяне на оскъден секрет, а при мъжете наподобява симптомите на хроничен простатит।



Blitz.bg

[ ... ]

начина да избегнете рака


Всеки ден изяждайте по 6 сушени кайсии, 3 моркова или по половин пъпеш – Изборът няма значение, важното е чрез тях да си доставите бетакаротин или провитамин А, който защитава от рак белите дробове и стомаха. В този случай пушачите и страстните любители на алкохола трябва да удвоят дозата.

Яжте бадеми – Само с шепа ядки (около 200 калории) ще задоволите почти напълно дневната си доза от антиоксидантния витамин Е, който активизира обновяването на клетките. Не забравяйте, че само 50% от приетия с храната витамин се усвоява от организма, затова не пренебрегвайте слънчогледовото олио, картофите, яйцата и черния дроб.

Пийте чай – Танинът, съдържащ се в 5 чаши чай, засилва имунната защита и предпазва от рак на костите, детеродните органи и дебелото черво. Полезната съставка откриваме в червеното вино – но не повече от 1 чаша на яден, в броколито, целината, необелените ябълки, зелето, лука , ягодите.

Всеки ден изпивайте сока на два портокала – Витамин С неутрализира успешно свободните радикали, които разрушават имунната система и стават причина за появата на злокачествени образувания, особено, когато човек е в напреднала възраст, пушач или е подложен на постоянен стрес.


Lekar.bg

[ ... ]

Причините за алергиите


Близо 40 процента от хората по света страдат от алергии. Пострадалите се удвояват на всеки 10 години
Всяко десетилетие ни води към нови открития в областта на науката. Ако говорим за медицината, новото откритие означава нова болест. Тази, за която ще говорим днес, е много коварна, защото никой не е застрахован срещу нея – нито малкото дете, нито възрастният човек. Алергията – злата фея на нашата съвременност и спътница на големите градове.

Защо все по-често страдаме от това заболяване

Въздухът в големите градове е далече от идеалния, а в потока на работещия град е трудно да се спазват правилата на здравословното хранене и начин на живот. При това ние постоянно не си доспиваме, забравяме да пием витамини и сме подложени на постоянен стрес – това не е най-доброто за имунитета и за цялостната устойчивост на организма към инфекции. А там, където нахлува инфекцията, с подходящо настроение и обща слабост, организмът може да реагира и с алергии.

Всеки ден нашата кожа е подложена на въздействието на множество химични елементи, разтворени във водата от тръбопроводите, а кожата е най-големият орган на човешкото тяло, т.е. цялото отрицателно въздействие на течащата вода се стоварва върху нея.

Тютюневият дим, прахта, битовите и промишлените алергени, които могат да са най-различни вещества, ухапвания от насекоми и животни, наследствена предразположеност, честите простудни заболявания, сезонните промени в температурата, прашецът от растенията – това е част от списъка с причините за възникване на алергични реакции.

Прекаляване с изкуственото хранене

Широкото разпространение на изкуственото хранене – в България цифрата е 40%. В развитите страни неспособността за кърмене най-често се свързва с активния начин на живот на съвременните майки или с обективни причини (прием на лекарства, наличие на заболяване). Само около 5% от жените не могат да кърмят по различни физиологични причини, т.е. организмът на младата майка действително има проблеми. Но най-често отказът от кърменето е продиктуван от стереотипите на съвременното общество. А майчиното мляко съдържа биологичноактивни вещества, които формират имунната система на детето, ензими и хормони, необходими за нормалната им жизнена дейност (тези вещества все още не може да се изработват самостоятелно от организма на детето). Ако бебето не получи тези хранителни вещества заедно с кърмата, има слаб имунитет и повишена чувствителност към много инфекции.

Повишената употреба на лекарства

В България, както никъде другаде в цивилизования свят, е широко разпространено самолечението. Днес хората купуват много повече лекарства, отколкото преди 10 години! Неконтролираният прием на големи количества лекарства и биологичноактивни добавки (често безпричинно) оказва влияние върху здравето на възрастните и децата.

Проблемите на имунната система

Механизмът на развитие на алергичната реакция е следният: при попадането в организма на чужд компонент, имунната система реагира чрез формирането на специфични биологичноактивни вещества, които осигуряват пълен набор от алергични “прелести”. Това може да бъдат и напълно безобидната простуда, и сериозните отоци. Проблемът е, че чуждите химични вещества стават прекалено много: разнообразни добавки в храната (консерванти и стабилизатори, аромати и бои), продукти от домашната химия (доста силни алергени), много иновативни лекарства, например антибиотиците.

Силното нервно напрежение

Според лекарите алергията не е самостоятелно заболяване, а просто проява на заболяването на други органи, например стомаха (често алергичните реакции са свързани с ензимна недостатъчност). Причината за много от алергичните кожни заболявания е силното нервно напрежение. Честите настинки, особено с вирусен произход, също провокират появата или влошаването на алергиите.

За идентифициране на причините за алергиите, разбира се, е по-добре да се консултирате с лекар алерголог. Първо, той ще ви предпише провеждането на вътрекожни тестове за определяне на специфичните алергени. Второ, много по-точни са резултатите от провокативните тестове (специални методи за въвеждане на алергени в тъканите). И трето, съществуват методи за определяне на антителата в кръвта (вещества-реагенти, които се появяват в кръвта при среща с “чуждестранно” вещество). Последният метод е най-скъп, но значително улеснява последващото лечение на алергията и свързаните с нея заболявания.

Днес алергиите са едни от най-често срещаните заболявания. От 20 до 40% от населението страда от някаква форма на алергия. Причините са основно в околната среда, начина на живот и наследствените фактори. През последните три десетилетия на всеки 10 години честотата на алергиите се удвоява!

Няма съмнение – да помогне в борбата срещу алергията може само квалифициран лекар, тъй като самостоятелната, неконтролирана употреба на антихистаминни (противоалергични) лекарства дори може да влоши хода на болестта. И организмът е затруднен още повече в усилията си да премахне токсините и заедно с това да се бори с болестта.

Обърнете се към лекар! Специално за родителите на малки деца – обръщайте внимание на всяка проява на алергия при детето ви। Своевременното лечение ще ви помогне да избегнете нежелани последици в бъдеще, за да бъде детето ви здраво!



БЛИЦ

[ ... ]

Справяне с алергиите


Основният признак на алергията е появата на отоци. Носната лигавица, носните кухини, глътката, гръклянът и трахеята са първите бариери на пътя на въздуха към белите дробове. Затова именно те реагират на съдържащите се там алергени.
Проявява се в период на цъфтене на полските растения, на някои видове храсти и дървета.

Страдат хората с повишена чувствителност към прашеца на растенията. Характерните симптоми са обилни воднисти секрети от носа, кихане, сълзене, сърбеж в носа и очите, конюнктивит, главоболие, запушен нос.

Не е изключено да се присъединят и астматични пристъпи на задушаване. Температурата на тялото по принцип е нормална, но нищо чудно да се повиши до 39 градуса. Заболяването се проявява през пролетта, лятото и ранна есен. Започва внезапно и също така внезапно спира.

Ако сенната хрема е провокирана от контакти с едни или други алергени в бита, тя може да се проявява с пристъпи през цялата година – продължава от няколко часа до няколко дни, понякога и седмици.

АЛЕРГИЧНА РЕАКЦИЯ СЕ ПРОЯВЯВА И ПРИ

- Алергична фарингопатия. Това е заболяване на глътката. Може да се прояви като самостоятелно заболяване, а може и като съпътстващо другите прояви на алергичните заболявания на кожата и лигавиците. За алергичната фарингопатия е характерно получаването на оток в лигавицата на глътката, по-точно на небцето и мъжеца. Болният има усещането за чуждо тяло в глътката си и изпитва желание да го изтласка чрез кашляне. Променя се и тембърът на гласа.

- Алергичен ларингит. Заболяване на гръкляна, което започва с усещане за някаква несмелост или по-точно неловкост човек да преглътне. Освен това се затруднява дишането, понякога дотолкова, че се стига до задушаване и хриплив глас. Всички тези симптоми са резултат пак от оток на лигавицата на гръкляна.

- Алергичен трахеит. Съпровожда се с мъчителна реакция, подобна на кашлица. Болният усеща сърбеж и парене в гърлото, както и пресипнал глас.

- Алергичен отит. При това ушно заболяване се наблюдава отделяне на голямо количество течни секрети от външния слухов проход. Появява се и оток на лигавицата на тъпанчето.

Често при наличие на среден отит може да се появи и алергична хрема, а също и екзема на външния слухов проход.

..Каква е профилактиката на алергиите

Както и да се прояви едно алергично заболяване, то винаги е реакция на целия организъм. Затова повечето болни се оплакват от лош сън, обща слабост, раздразнителност, понижена работоспособност, изпотяване.

Най-сложният момент при лечението на всяко алергично заболяване е да се открие алергенът, който го предизвиква. Ако това стане и престанете да контактувате с него, непременно ще оздравеете.

Важна роля в профилактиката на алергичните заболявания играят медицинските прегледи, преди да започнете работа на място, където е възможно наличието на вещества-алергени.

Няма да подминем и широко разпространената напоследък лекарствена алергия, която се провокира от продължителния и безотговорен прием на лекарства без назначение от лекар. А ако са назначени от специалист, вие трябва да му го съобщите.

Например продължителното използване на съдосвиващи капки е предпоставка за алергична реакция.

Не допускайте запрашаване у дома – най-много прах събират вестниците и списанията, дръжте ги в затворен шкаф. Проветрявайте редовно, изчиствайте редовно с мокра кърпа.

Избягвайте простудяването и прекаленото натоварване на гласа си, а също и химичните и механичните дразнители на дихателните пътища.

Не забравяйте: тютюневият дим, алкохолът и лютивата храна са истинска опасност за развитие на алергични болести.

Вероятно знаете, но ние ще напомним, че при хранителна алергия основното е да изключите от менюто си продукта-алерген.

Освен това своевременно лекувайте всякакви заболявания, а не само вирусните и простудните.

/ Blitz.bg

[ ... ]

неделя, 9 август 2009 г.

Оргазмът не е само удоволствие


Оказва се, че оргазмът при половия акт не носи само удоволствие, но и проблеми. Това доказват дългогодишни изследвания на авторитетния учен-сексолог от САЩ проф. д-р Алфред Чарлз Кинзи.

При това върховно удоволствие кръвното налягане и сърцебиенето на мъжете могат да достигнат опасните гранични нива. Ускорява се честотата на пулса, наблюдава се промяна на телесната температура и на електропроводимостта на кожата. Появяват се специфични спазми в мускулатурата, възможно е дори краткотрайно спиране на дишането. Всичко това за някои мъже е рисково.

При някои болести на гръбначния мозък, далака и гръбначния стълб се получава обратна еякулация, при която спермата се изстрелва не навън, а навътре, попадайки в пикочния мехур. Изглежда, така сякаш няма изпразване, но при изследване се откриват сперматозоиди в урината. Същото се получава и когато в кулминационния момент се притисне перинеумът.

Проф. д-р Кинзи посочва, че при около 3 процента от мъжете изживяването на оргазъм няма нищо общо с представата за свръхнаслада. Дори напротив, при тях то е свързано с неприятни усещания като загуба на енергия, треперене на цялото тяло, пребледняване, а в редки случаи – и припадъци. Това поведение се среща най-вече при нервните романтични момчета по време на първия им акт, след което те влизат в нормалните сексуални изживявания.

Този американски изследовател казва, че около половината от мъжете са неспособни да сдържат стоновете и конвулсиите по време на оргазъм. Около 20 процента мълчат, а 10 процента започват несъзнателно да се щипят, скубят, да прехапват устни и дори да плачат.

Lekar.bg

[ ... ]

Бактерии и за какво са полезни те


Макар думата бактерия обикновено да се асоциира със заболяване, на практика има такива, които помагат човешкото тяло да функционира нормално, като разграждат поетите храни до техните съставни части и помагат на организма да ги усвоява по-пълно.
Пробиотиците са клас от т.нар. добри бактерии, които помагат на човешкия организъм при храносмилането.

Начинът на живот и заобикалящата среда могат да намалят наличието на добри бактерии и с това да създадат предпоставки за различни заболявания. Затова подпомагането на организма с пробиотици възвръща нормалното равнище на добрите бактерии и подобрява съпротивителните сили.

В храносмилателната система на човека има над 1 трилион бактерии от над 100 различни вида. В нормално състояние и добрите, и патогенните се намират в относителен баланс, но инфекциите, стресът, антибиотичното лечение, алкохолът, лошото хранене и др. могат да променят това равновесие и да намалят количеството на добрите бактерии за сметка на лошите. Някои от симптомите за това са поява на газове, запек или диария. Ако този дисбаланс не бъде лекуван, симптомите могат да станат хронични, да нарушат сериозно имунната система и да се стигне до сериозни заболявания.

Лактобацилите са само един от многото видове добри бактерии. Те имат доказана роля в разграждането на протеините, карбохидратите и мазнините в храната и спомагат за усвояването на много минерали, аминокиселини и витамини, необходими на организма. Пробиотиците, съдържащи лактобацили, помагат за съществуването на необходимия баланс в организма.

Всички модерни изследвания показват, че навременните мерки за запазване на здравето имат не само силен здравен, но и икономически ефект – лекуването на болния организъм е многократно по-скъпо от подпомагането на здравия да си остане такъв.

Пробиотици, съдържащи лактобацили и бифидобактерии, под различна форма са използвани от векове, преди лактобацилът да бъде изолиран от бащата на съвременната микробиология Луи Пастьор, а руският физиолог и създател на имунологията Иля Мечников – да дефинира начина на действие на пробиотиците в теорията си за интоксикацията, за която получава Нобелова награда.

Той доказва, че основна причина за стареенето са т.нар. токсини, а приемането на храни, съдържащи лактобацили (като млякото например), забавя този процес.



Blitz.bg

[ ... ]

Опасността от бяс – все по-голяма


Това вирусно заболяване при дивите и домашните животни се предава и на човека. Болният от бяс изпитва истински ужас и получава гърчове само при движението на въздуха и наличието на светлина.
През летния период много от нас често посещават планината. И водят със себе си своя домашен любимец. Затова никой не трябва да забравя за едно много сериозно заболяване – бяс. Негови естествени разпространители са дивите животни – вълци, лисици, мишки и други. А любимото кученце може да стане източник на заразяване в семейството, ако има контакт с диви животни в гората.

Бесът е остро вирусно заболяване и, както споменахме, се среща при дивите животни – вълци, лисици, чакали. А също при псетата и плъховете. И домашните животни могат да се разболеят от бяс – кучета, котки, крави, коне, овце, свине…

Повече от 80 на сто от случаите на заразяване стават от кучета

Те могат да предадат заразата на човек чрез ухапване или попадане на слюнка върху кожата или лигавицата. Възбудителят на беса е вирус, който прониква в организма на животното или човека. Той уврежда нервната система, слюнните и надбъбречните жлези.

Болестта започва от 3 до 6 седмици след заразяването. В началото на заболяването кучетата проявяват неспокойствие, стават досадни и натрапчиви, реагират лошо на заповедите на стопанина си. Те губят апетит и все се опитват да избягат от двора. След това стават агресивни, нападат хора и други животни, хапят. Устата на заразеното болно куче е отворена и от нея обилно тече пенеста слюнка. По-късно настъпва парализа и животното умира. Общата продължителност на заболяването от бяс продължава 14 дни.

Имайте предвид, че кучето ви може да ви зарази преди още заболяването да се е проявило при него.
Затова, ако усетите промяна в неговото поведение, трябва да вземете мерки и много да внимавате.

Ако човек се зарази, може да се разболее в периода от 15 до 90 дни. Много рядко това се случва по-късно от този срок. Най-често става 40 дни след заразяването.

Болестта започва с болки на мястото на ухапването и по хода на нервните стволове. Болният губи апетит, температурата му се повишава до 37-37,8 градуса.
След това

започва да изпитва чувство на страх и мъчителна жажда

И още нещо типично за тази болест. През този период видът на водата или звукът от падащи капки вода от покрива предизвикват гърч и чувство на ужас при болния вече човек.

Движението на въздуха, както и светлината предизвикват много тежки гърчове. Дишането става повърхностно, но пострадалият остава в съзнание. По-късно температурата се покачва до 40 градуса, болният започва да бълнува, получава парализа на краката и ръцете. Губи съзнание и умира. Болестта продължава от 3 до 6 дни.

ЛЕЧЕНИЕ НЯМА, НО СЪЩЕСТВУВА ВАКСИНА, КОЯТО ПРЕДПАЗВА ОТ ТАЗИ СМЪРТОНОСНА БОЛЕСТ

Тя е известна от няколко хилядолетия, но и до ден днешен не е открит начин на лечение. Съществува обаче надеждно средство за предпазване от заболяването – ваксина против бяс. Тя може да бъде поставена във всяко лечебно заведение. Такава ваксина е задължителна за всички хора, ухапани или изцапани от слюнка на бясно животно. А също и от “подозрителни” за бяс животни. Ето как да ги разпознаете:

- скитащи кучета, котки и други животни;

- кучета и котки, ухапани от диви животни, в продължение на 14 дни от ухапването;

- умрели или укрили се домашни животни.

Ваксина трябва да се направи и на хората, които са били одраскани от животните, или са имали контакт с предмети, изцапани с кръв и слюнка. Особено опасно е, ако слюнката попадне върху лигавицата на очите, носа или върху ранички, драскотини или други увреждания на кожата.
Ваксината се поставя веднага, но след това се провежда курс от ваксинации с установени прекъсвания.

ВНИМАНИЕ!
Първа помощ на пострадалия: промийте раните с 2-процентен соден разтвор, с разтвор на калиев перманганат или 3-процентен разтвор на кислородна вода. Намажете края на раните с йод, наложете асептична превръзка. При оказване на помощ избягвайте да докосвате отлюспените краища на раните или дрехите. Особено и ако вие самите имате някакви драскотини или увреждания по кожата.


Blitz.bg

[ ... ]

Антицелулитна диета


Портокаловата кожа често е източник на лошо настроение. Може ли една диета да ви спаси от напастта целулит?

От ефекта на портокаловата кожа страдат приблизително 90 % от жените на планетата, като той най-често се среща сред представителките на Европа и Америка.

Освен това целулитът не си избира кого да порази. Можете да го срещнете при едри жени, но също така и при модели, наследници на богаташки фамилии.

Парис Хилтън, Сиена Милър и Джери Хол – ето няколко красавици, при които придирчивата публика неоспоримо е забелязала „портокалова кожа“. (Благодарим на папараците!)

Какво представлява целулитът?

Става дума за отлагане на мазнини. С възрастта влакната, които съединяват кожата с мускулите, започват да се съкращават и отпускат, в резултат на което се получават леките подутинки по части от тялото ви.

Световната индустрия за красота не се позабави и веднага предложи на пазара продукти за справяне с „проблема”. Във всеки един магазин за козметика днес можете да намерите средства за борба с целулита – дали това ще е лосион, крем или таблетки. И все пак съществували ли друг, дори по-евтин, начин за справяне с целулита?

Отказът от любимата храна и постоянното недояждане надали ще решат проблема ви. В същото време здравословното хранене, приемането на много вода и редовните занимания със спорт ви гарантират успех!

Антицелулитна диета:

Дойде време да забравите за чипсовете, пирожките и дот-доците.

Тъй като целулитът поразява в еднаква степен и пълните, и слабите жени, трябва да отбележим, че при хората с наднормено тегло проблемът е значително по-сложен. Не трябва да изпадаме в крайности и да се подлагаме на строги диети – това ще предизвизва повече загуба на мускулна маса, отколкото на мазнини.

Най-важният момент е балансираната диета!

Препоръчителни храни:

Можете да ядете богати на клетчатка продукти – фасул, плодове, зеленчуци, черен хляб, макарони, спагети и кафяв ориз. Позволени са още нискомасленото мляко (кисело и прясно), постното месо – пилешко или пуешко, и печената риба.

В ежедневното ви меню трябва да присъства задължително и винаги , но в умерено количество мляко. Задължителни са още тиквените и слънчогледовите семки и ядките – всички те са източник на добри мазнини.

Старайте се да консумирате естествена храна, с максимално просто приготвяне, т.е. не бива за закуска да посягате към сандвичите.

Забранени продукти:

Пречистените продукти от рода на рафинираната захар, белия хляб, белия ориз и фидето, както и мазното месо и продуктите, съдържащи хидрогенизирани мазнини, като торти и сладки, трябва да зачеркнете категорично от листа с позволените храни.

Спортът:

Започнете редовни занимания със спорт. Тялото ще ви се отблагодари, изгаряйки запасите от мазнини. Можете да изберете ходене, каране на колело или пък упражнения, подобряващи работата на сърдечно-съдовата система.

Не забравяйте и да натоварвате мускулите.

Експертът по фитнес Дакс Моу твърди, че занимания със силовите упражнения трябва да се правят поне три пъти на ден. По думите му грубо сметнато човешкото тяло състои от 600 мускула, ще е глупаво да тренирате само една част от тях, оставяйки другите на милостта на съдбата.

И все пак три пъти на ден звучи малко прекалено। Предлагаме ви просто да си изберете начин за натоварване на тялото. Ако сега не се занимавате с нищо конкретно, и три пъти седмично да отделяте по 30 минути, ще ви помогне!


actualno.com

[ ... ]

Диетата на Аткинс е опасна


Хората, които продължително време спазват диетата на Аткинс отличаваща се с голямо съдържание на белтъчини, нанасят непоправима вреда на бъбреците, сърцето и костите си. Това е становището на група австралийски специалисти.

Диетата на Аткинс е особено популярна в САЩ, включително сред холивудските знаменитости, защото според нейният създател позволява за рекордно кратки срокове да се намалят излишните килограми.

Професор Малкълм Райли и неговите колеги от университета „Флиндърс“ публикуваха в Australian Medical Journal резултатите от своите изследвания, според които тази диета може да се спазва не повече от 12 месеца.

Единствено при такова условие при наблюдаваните пациенти не се забелязват негативни промени в сърдечно-съдовата система и в показателите за кръвно налягане.

Удължаването на посочения срок обаче според австралийските учени провокира възникването на различни заболявания: „Хората, които редовно се придържат към тази диета, по-често страдат от главоболие и проблеми с дишането, като и в двата случая това се дължи на възникнали проблеми в сърдечно-съдовата система“

Actualno.com

[ ... ]

събота, 8 август 2009 г.

Най-разпространената полова инфекция


Сравнително скоро откритата мощна бактерия Mycoplasma genitalium вече се оказва най-масово разпространената полова инфекция, особено сред младото поколение. Това предизвиква сериозно безпокойство сред специалистите по венерически болести и гинеколозите.

Този силно агресивен микроорганизъм е открит в средата на 80-те години на XX век. Той предизвиква възпаление на уретрата при мъжете или шийката на матката при жените, а това често води до безплодие.

Впечатляващо е, че повечето случаи на инфектиране са без симптоми. В хода на специализирано изследване учени от университета „Вашингтон“ (САЩ) са тествали 1714 жени и 1218 мъже на възраст от 18 до 27 години. Тази опасна микоплазмена инфекция е открита при 3,1 процента от всички участници в изследването, а гонорея – при 0,4 процента. При 2,2 на сто е констатирана хламидийна инфекция.

Оказва се, че нито един от пациентите с новата инфекция не е имал оплаквания. Методите за тестване и лечение на масовото инфектиране са в стадий на разработка.

Lekar.bg

[ ... ]

Колко полезен може да бъде сексът


Няма спор, че редовният полов живот е благоприятен за психиката. За тялото също. Сексът е физическа активност, при която се натоварват мускулите, дишането и сърдечният ритъм се забързват, а следователно се засилва и обмяната на веществата. Увеличава се производството на някои хормони (ендорфин, окситоцин), които са свързани със сексуалната възбуда и конкретно с оргазма.
Всички тези физиологични реакции са свързани със здравето и смело може да се заяви, че сексът носи не само удоволствие, но и полза.

Сексът също така може да облекчи неприятните симптоми на настинка (треска, болки в тялото, отпадналост, а също така да ускори оздравяването. Обикновено при настинка се препоръчва човек да лежи на топло и да пие горещ чай, но сексуалните игри са не по-малко ефективни.

Изследване, проведено от швейцарски медици, показва, че оргазмът рязко мобилизира имунната защита на организма, увеличавайки съдържанието на клетките-убийци в кръвта (те се наричат така, защото унищожават чуждите микроорганизми).

Много жени (особено тези над 30 години) по време на менструалния цикъл страдат от болки ниско в корема. Според статистиката, през този период всяка 10-та жена изпитва дискомфорт и не може без аналгетици.

Швейцарските учени, цитирани от ВВС, препоръчват да пробвате секс и през този период. Обезболяващият ефект на секса е свързан с отпускащия ефект на оргазма и производството на ендорфини, които са известни като „хормони на щастието“. Тяхното производство наистина е свързано с положителните емоции, а едновременно с това ендорфините действат като „вътрешно обезболяващо“.

При някои жени обаче оргазмът засилва усещането за болка. Причината е в това, че появата на болки по време на цикъла е предизвикано от нарушеното равновесие между половите хормони (прогестерон и простагландин) – вещества, стимулиращи съкращението на матката. Именно тяхното наднормено количество предизвиква болката – спазъм на гладките мускули на матката.

С други думи, как ще се формира след оргазма балансът на хормоните при жената, страдаща от менструални болки, и кой ще победи, не може да се предскаже. Все пак ролята на секса не трябва да се пренебрегва, но при наличието на продължителни и мъчителни болки потърсете лекарска помощ, защото те могат да са симптом за сериозно гинекологично заболяване.

Рецептите за лечение на махмурлука са безброй. Махмурлукът е не само главоболие, жажда и неприятни усещания в стомаха. Той е депресивно и потискащо психиката състояние. Освен моралната страна на нещата (срам за „вчера“ и съжаление за разваленото „днес“) душевното разстройство има и друга страна – временен дисбаланс на хормоните, участващи във формирането на позитивни емоции. Сексът може да помогне за възстановяване недостига на ендорфин и окситоцин. Окситоцинът не само стимулира мускулните съкращения, но и предизвиква положителните емоции, укрепва социалните способности и намалява нивото на агресия.

Известно е, че по-лесно може да се предпазим от болестта, отколкото да я излекуваме. Активният редовен секс укрепва сърцето, „изгаря“ калории и тренира мускулите. Освен това, благодарение на подобряването на местното кръвоснабдяване, сексът „работи“ като ефективна профилактика на гинекологичните и урологичните заболявания и при двата пола.

В никакъв случай не трябва да се смята, че чувствата нямат значение в секса. От „спортният“ секс няма никаква полза – поне не такава, каквато разглеждаме в случая. И причината не е в морала (този въпрос всеки решава сам за себе си) , а в това, че сексът „работи“ чрез емоциите.

Няколко „правила за безопасност“:
• Не забравяйте за заболяванията, предаващи се по полов път, и не пренебрегвайте елементарните правила за защита от инфекции.
• Сексът е силно натоварване на организма и като всяко друго физическо усилие може да навреди на болните и отпаднали хора. Особено внимателни трябва да бъдат тези, които са с исхемична болест на сърцето, хипертония и други сърдечно-съдови заболявания.
• При наличието на сериозен здравословен проблем сексът не може да замести медицинската помощ и приемането на медикаменти.

Actualno.com

[ ... ]

Джогинг - полза или вреда


Джогингът е не винаги полезен – колкото помага, толкова и вреди на сърцето, сочат резултатите от най-новите изследвания за спорта и здравословното състояниe.

„Понякога твърде много добро не е на добре“, казва Луис Монт, кардиолог от университетската клиника в Барселона. С други думи твърде много тренировки вредят на сърцето, което се отнася съвсем не само за професионалните спортисти. Този, който редовно тича или кара колело, редовно натоварва сърцето си, което от своя страна води до разрастване на сърдечния мускул, с което се повишава рискът от инфаркт. На базата на направени от учените опити с плъхове се стига до извода, че най-вероятно и хората биха могли да ликвидират сърдечните си смущения, ако спрат да тренират.

Но Луис Монт проявява засега предпазливост – проучванията на механизмите и рисковите фактори за смущенията в сърдечния ритъм при спортистите едва започват да се разбират и изучават. Кои попадат в рисковата група? Очевидно най-застрашени са мъжете, и то тези с по-висок ръст, които по природа имат по-големи сърца, и не се занимават екстремно със спорт. По думите на Монт все още е рано за генерални препоръки: „Лично аз бих посъветвал всекиго най-напред да се прегледа основно за сърдечни заболявания, преди да се заеме трайно със спорт. Освен това спортистите трябва да имат предвид възрастта си, тъй като има голяма разлика дали си на 20 или на 60. Днес виждаме все повече възрастни хора, които тренират точно толкова често, колкото по-рано. Което вероятно е малко прекалено за тях“. /БГНЕС

[ ... ]

Билки и подправки за лечение


Целебните треви и зеленилки могат да се отглеждат не само на вилата, но и на балкона. Съхраняват се замразени в хладилник и по този начин запазват за дълго качествата си
Прясната зеленина или ароматните растения, които използваме за подправки, са необходими и незаменими в кухнята. Нищо не може да се сравни с дъха на пресен магданоз, зелен лук или чесън в салатата. Ментата и мелисата могат да заместят чая, а ако добавите риган към пицата и приготвените на скара ястия – ще постигнете невероятен вкус.

Ароматните билки се използват от хората за храна, както и за лечение на различни заболявания вече хиляди години.

Пресни или изсушени, билките винаги присъстват в рецептите. Преди всичко те са ценни със съдържанието на витамин С и каротиноиди, които могат да неутрализират свободните радикали.

Дори и малко количество магданоз покрива 20% от дневните нужди на организма от витамин С и 30% от необходимия провитамин А. Освен това много билки имат лечебни свойства: копър – антиспазматични, кориандър – отлично възбуждащо и микробицидно средство, магданоз – антисептик и диуретик, лукът и копърът подобряват храносмилането и т.н.

Нарязаната зеленина, измита и подсушена, се съхранява в херметична опаковка в хладилника до десет дни. Може също така да запази свежестта и като я поставите в чаша вода, сменяте водата и подрязвате стъблата всеки ден. И какво удоволствие е да отглеждате ароматни билки на балкона или в кухнята! Те не изискват специални грижи, но ще са като истинско бижу в дома ви и ще го наситят с аромат. Прясната зеленина е по-добре да се нарязва с ножица, непосредствено над готовото ястие. Ако все пак предпочитате нож, използвайте пластмасови или стъклени дъски за рязане, тъй като дървените поглъщат по-голямата част от етеричните масла на растенията.

Зеленината много лесно се замразява, като при това запазва почти всичките си полезни свойства.

Току-що отрязана, се измива и подсушава. Най-лесният начин е да разпределите билките на отделни порции, да ги опаковате в алуминиево фолио и да ги замразите. Така по всяко време на годината винаги ще разполагате с пресни билки. Важно е всички листа преди замразяване да са пресни и сухи, тогава трудът ви няма да е напразен. Зеленината може и да се изсуши, което също е много лесно да се направи в домашни условия. Просто оставете листата на слънце на проветриво място. Изсушените билки запазват аромата си в плътно затворени стъклени буркани около три месеца. Трябва да се съхраняват в защитено от светлина и топлина място. Можете да експериментирате с отделни смеси от билки: за риба, пиле, супи, салати и др.

Ароматът на билките лесно се поема от други вещества. Например можете да си направите вкъщи ароматизирано растително масло или сол.

Ароматните билки се добавят не само към ястия, те притежават и полезни свойства, които хората от незапомнени времена използват за лечение на болести и за поддържане на здравето.

Копърът подсилва имунитета

Копърът е известен още в древния Египет. Употребявали са го като средство против къркорене на червата и хълцане. Има характерен кисел вкус и освежаващ аромат. Съдържа важните за подобряване на имунитета цинк и йод, необходими за нормалното функциониране на щитовидната жлеза, незаменимите за укрепване на костите и зъбите калций и флуор.
Копърът има силно изразен вкус, така че не се съчетава добре с други подправки. Подходящ е за краставици, картофи, риба.

Босилекът е мехлем за жлъчката

В превод от гръцки, босилек означава “царска билка”. Въпреки че това растение идва от Азия, най-широко разпространение намира в Европа, особено в Италия. Много рядко се среща пица без босилек, салата с моцарела или сос за паста. Листата са богати на етерични масла (те са над 20), затова трябва да се прибавят към вече готовото ястие – в противен случай ароматът им бързо се изпарява. Босилекът регулира отделянето на жлъчка.

За добро храносмилане – магданоз

Родината на магданоза е крайбрежието на Средиземно море, така че това е доста топлолюбиво растение. Още в древния Рим са започнали да култивират магданоза и оттогава той е станал неизменна подправка в кухнята на почти всяка страна. Обикновеният магданоз е много по-ароматен от къдравите си събратя. В магданоза се съдържат желязо, калций, мед, силиций и хлор.

Магданозът помага за подобряване на храносмилането.

Кориандърът дезинфекцира червата

Кориандърът е близък по вид на магданоза, но листата му са по-нежни и със закръглена форма.

Има сладък, леко горчив вкус и се доближава леко до анасона. Комбинира се добре с месни ястия и широко се използва в азиатската кухня. Помага за дезинфекцията на стомаха и червата.

Семената от кориандър се използват като подправка и често се добавят към печени ястия.

Розмаринът премахва болките в стомаха

Розмаринът е вечнозелен храст, а иглоподобните му листа се използват за подправка на ястия от риба и месо, комбинира се с печени картофи, използва се за подправка на сосове и масла.

Листата са богати на етерични масла, ароматът на розмарина е приятен за хората, но пропъжда насекоми, така че се използва и като средство против молци. Розмаринът помага при болки в стомаха, а чаят ободрява не по-лошо от кафето.

Риганът е подходящ за чай против настинка

Риганът расте в диво състояние почти из цяла Европа и Азия, но най-разпространен е в Италия. В храната се използват цветовете и листата на растението. С риган може да поръсите пицата, тъй като се съчетава много добре с домати, сирене, плодове, месо и риба. От ригана може да си приготвите вкусен билков чай, който помага при простуди и подобрява храносмилането.

Ментата усилва отделянето на стомашен сок

Ментовият вкус се свързва най-често с освежаващи бонбони, плодови коктейли и десерти. Ментата може да се използва в зеленчукови ястия и летни салати, комбинира се особено добре с краставици, картофи и фасул. Помага за отделянето на стомашен сок, затова се препоръчва за подобряване на храносмилането и при подуване на стомаха.

Въпреки освежаващият си аромат чаят от мента има успокояващ ефект.

Мащерката има отхрачващи свойства

Мащерката е известна още в древен Египет, маслото се е използвало вместо парфюм и за балсамирането на телата. Има приятен аромат и се добавя при готвене на ястия с месо, риба, птици и зеленчуци. Тя има антисептични и отхрачващи свойства, подпомага отделянето на стомашен сок, успокоява при подут стомах.

Blitz.bg

[ ... ]

Красиви без скъпи козметични процедури


Победи безпаричието с домашно приготвена козметика!

Икономическата криза и поредното „затягане на коланите” принуди много домакинства да преразгледат приоритетите си и – естествено – грижата за красотата попадна в категорията разточителство и излишен лукс. За някои от нас това веднага даде отражения в грижата за грима, кожата и косата. Но финансовите затруднения съвсем не означават, че трябва да се откажем от естествената си красота. Може и да не подозирате, но в собствения си дом ще откриете изобилие от съставки, които ще станат ваши съюзници в поддържането на добрия външен вид, дори да не можете да си позволите скъпи козметични средства и процедури.

Съвет №1 – Собствен продукт за примахване на мъртвите клетки

Смесете няколко кристалчета захар с любимия си крем и приложете съставката върху идеално почистена кожа. Масажирайте внимателно лицето и шията с леки кръгообразни движения. Изплакнете обилно с хладка вода и попийте. Резултатът – кожата ви ще изглежда точно долкова добре, колкото след скъпа спа-процедура.

Съвет №2 – Мултифункционален фон дьо тен

Вместо да използвате фон дьо тена направо от шишенцето, смесете го с малко хидратиращ крем. Така ще ударите с един куршум два заека – ще се погрижите за влажността на кожата си и ще си осигурите перфектен тен. Съотношението на съставките е въпрос на личен избар – все пак сама знаете, от какво имате повече нужда. Все пак оптималната пропорция за повечето жени е две части хидратант и една – фон дьо тен.

Съвет №3 – Оформете веждите си

Сенки, молив, очна линия, спирала – ако не можете да си позволите всичко това, обърнете внимание на веждите си. Нека те винаги да са изчистени и в перфектна форма. Това е безотказен трик. Не забравяйте, че половината от ефекта на всяка картина е в нейната рамка. Грижете се за рамката на очите си!

Съвет №4 – Отървете се от тъмните кръгове и торбичките под очите

Изхвърляте ли торбичките от сутрешния чай, след като го изпиете? Това си е живо прахосничество. Вместо това, приберете ги в хладилника. Когато се случи да се събудите подпухнала и с тъмни кръгове, извадете две от тях и ги поставете на очите си за 10 минути. В ненужните на пръв поглед торбички се е запазил много танин, който ще отстрани проблема почти моментално.

Съвет №5 – Природата в служба на косата

Ако не можете да си позволите боя за коса, върнете се към практиката на нашите баби и се опитайте да го направите с даровете на природата. Смесете една част лимонов сок с три части вода. Поставете сместа в бутилка с пулверизатор и напръскайте косите си. Друг вариант е да нанесете чист лимонов сок с малка четчица. След това оставете косата да засъхне на слънце, без да отмивате. Поставете малко балсам, за да предпазите косъма от чупливост.

Съвет №6 – Накарайте косата ви да заблести

В кухненския ви шкаф се крият десетки продукти, които са в състояние успешно да заместят скъпите глезотийки за коса от магазините за козметика. Кокосовото мляко, медът и дори оцетът ще ви помогнат да се сдобиете с неотразим блясък, в случай, че изплаквате редовно косата си с тях. Няколко капки глицерин или зехтин веднага след подсушаване имат същия забележителен ефект.

Съвет №7 – Създайте уникален нюанс за устните си

Този домашен продукт не само се поставя лесно, но и трае доста по-дълго от всяко червило, което ще откриете на пазара. Изберете желатин в подходящ цвят. Овлажнете апликатор за нанасяне на грим и го потопете в прахообразната субстанция. Поставете директно върху устните, а после повторете процедурата за постигане на по-наситен цвят. Устните ви ще придобият блясък, ако приключите с балсам за устни или най-обикновен глицерин.

Съвет №8 – ... и уникален нюанс за скулите си

Размесете в чаша ягоди, малини или череши с една чаена лъжица глицерин или течен витамин D. Бъркайте до получаване на хомогенна смес. След това прибавете част от сместта в пудрата за лице, която вече не използвате. Помнете, че колкото повече плодов екстракт прибавяте, толкова по-наситен ще е цветът на вашия руж.

Съвет №9 – Подмладете кожата си с естествен тонер

Известно е благотворното влияние, което има краставицата за нашата кожа. Този зеленчук притежава мощно хидратиращо въздействие, затова го използвайте смело. Това ще направи кожата ви също толкова млада и свежа, както и най-добрия хидратантен крем, който някога сте използвали.

Съвет №10 – Правете гимнастика, хранете се здравословно

Истината е тази – красив е само здравият човек, а здравето се постига с ежедневни физически упражнения и подходяща диета. Грижете се за здравето си и тялото ви ще ви се отплати, подобно на най-красивите жени в света.

[ ... ]

петък, 7 август 2009 г.

Хранене на бебе



Причините за излишните килограми при децата са същите, както и при възрастните – нездравословен начин на живот, липса на физическо натоварване и прекалено калорична храна

Това може да доведе до анемия, стомашно-чревни заболявания, отклонения в състоянието на сърцето и кръвоносните съдове, на дихателната система. Особено голяма е опасността от диабет и други ендокринни заболявания.

Специалистите са доказали, че 25% от децата със затлъстяване са предразположени към захарна болест. Наднорменото тегло предизвиква и проблеми с половото съзряване, а в по-напреднала възраст нараства рискът от хипертония, атеросклероза, подагра, инфаркт на миокарда и в крайна сметка – съкращаване на продължителността на живота.

Профилактиката срещу затлъстяването при децата включва здравословно хранене още от самото раждане. Това е и единственият начин да се елиминират проявите на наследствена предразположеност към натрупването на килограми.

Откъде трябва да се започне?

Разбира се, от максимално ограничаване на бързите закуски, с които особено злоупотребяват децата, живеещи в големите градове. Те оказват пагубно влияние върху детския организъм, като не само водят до затлъстяване, а и до неговото трудно преодоляване.

Основната цел на лечебното хранене при затлъстяване е да се потисне процесът на образуване и отлагане на мазнините в подкожната тъкан и около вътрешните органи. Това може да бъде постигнато преди всичко с намаляване калоричността на дневното меню.

Но снижаването на енергийността на приеманите продукти трябва да се прави внимателно, защото растящият детски организъм се нуждае от основните хранителни вещества, включващи витамини, минерални соли и микроелементи.

Необходимо е детето да се храни по едно и също време, най-добре шест пъти на ден по малко. Това раздробено хранене намалява апетита, ограничава количеството на продуктите, приемани наведнъж, и притъпява усещането за глад.

Важно е лечението на затлъстяването да започне постепенно, като се отстрани първо преяждането. Основната калоричност на менюто трябва да е през първата половина на деня, т.е. в периода на най-голяма двигателна активност. Препоръчват се месата, които нямат мазнини, птиците, рибата.

От млечните продукти трябва да се наблегне на обезмаслените. Тъй като главният източник на излишни килограми са въглехидратите, на втория етап от лечението трябва напълно да се елиминират от менюто белият хляб, сладкарските изделия, консервираните сокове, захарта, макаронените изделия.

Особено внимание е необходимо да се обърне на белтъчините. 60-70% от тях трябва да се набавят от продукти с животински произход. Не забравяйте и зехтина – той има способността да възпрепятства натрупването на мазнини в организма.

Включете в менюто на детето плодове и зеленчуци. Те ще набавят необходимите за подрастващия организъм витамини и минерали. Особено полезни са продуктите, съдържащи целулоза и пектин. Те създават чувство за ситост, регулират функциите на стомашно-чревния тракт, извеждат отровите от организма, които са важни за регулирането на наднорменото тегло. Откажете се от консервираните плодове и зеленчуци, както и от подсладените газирани напитки.

Разбира се, и най-здравословното хранене е слабо ефективно без двигателна активност.

Открийте спорта, който пасва на вашето дете.

Намалете престоя му пред компютъра или телевизора. Направете всичко възможно максимално време вашият наследник да прекарва навън, сред природата или в градината. Дори ходенето е по-полезно от взирането в екрана или монитора.
Важно е да се осъзнае, че проблемът е сериозен। Специалистите твърдят, че в много страни децата с наднормено тегло са около 12-20%. Опитайте се вашето дете да влиза в числото на другите 80-88%, което означава, че винаги ще бъде не само строен, но и здрав.

Съобщава актуално.ком


[ ... ]

понеделник, 3 август 2009 г.

Хемороидален възел

Хемороидален възел. Кръвоснабдяването на дебелото черво е част от системата на големия кръг на кръвообращение, чрез който се кръвоснабдяват всички вътрешни органи и системи. В зоната на аналния канал /това е ануса - крайния отвор на дебелото черво, състои се от вътрешен и външен сфинктер, който завършва с анален пръстен/, има няколко нервно - съдови снопа, където артериалната кръв преминава във венозна. Всяко едно разширение на тези нервно - съдови снопчета, придружено с болка, кървене, възпаление с уедряване и набиране на кръв се определя като хемороидален възел - хемороид. Това състояние се счита за съдова болест на кръвоснабдяването в края на дебелото черво и е следствие на варикозно разширение получено по различни причини. Тъй като изследването на кръвта която изтича от хемороидите показва, че е артериална, за важна предпоставка се смята генетиката на съдовата тъкан на отделния човек. Статистиката показва, че повече от 10% от населението, след определена възраст има такъв проблем.

Лечението е задължително по ред причини, една от които е затруднената дефекация /изхождане/, особено при констипация /запек/, когато е изключително затруднен физиологичния процес. Хемороидите се делят на външни, вътрешни и смесени с няколко етапа на развитие. Основните оплаквания са болка, кървене, сърбеж. В много случаи кървенето не е съпроводено с болка и е в края на изхождането, което е признак за вътрешни хемороиди.

При силно възпаление се изпада в криза която държи хемороидите твърди, изпъкнали, силно болезнени, податливи към инфектиране и вторични кожни усложнения - екземи, гъбички, пруритус. Ако не се вземат съответните мерки кризата е дълга и изтощителна, човек не може да седне или да ходи и вдига температура до 38°С.
[ ... ]

Спрете акнето

Акнето е възпалително кожно заболяване, което се проявява с червени и жълти гнойни пъпки, и с черни и бели точки. Все повече болестта се разраства във формите си, и като статистика по различните възрастови групи. Причините за появата на акне са комплексни: генетични предпоставки, т.е. наличие на мастни жлези по - нагъсто в кожата и по - големи от нормалното; хормонален дисбаланс в периода на преход на организма към зряла и след - зряла към старческа възраст; медикаменти за вътрешен прием с различно предназначение и последващ реактивен имунен отговор при непоносимост. Външни дразнители - козметики, катрани, лакове, лепила, машинни масла, хлор, замърсени повърхности на обществени места. Начинът на хранене също е решаващ, тъй като кожата е своеобразен филтър след черния дроб и бъбреците и при пренатоварване с животински мазнини и рафинирани продукти т.нар. прости въглехидрати - захар, брашно, нишесте, чипс, торти, безалкохолно и т.н., устойчивостта на клетките към бактерии рязко спада и то само след час от приема на подобни токсично - образуващи храни. Точен пример е шоколада, особено когато се консумира от деца.
В биохимичен аспект патогенезата има два основни процеса: Хиперфункция на мастните жлези отделящи себума - секрет стимулиран от хормоните, без който кожата губи еластичност и се засушава. Успоредно с това е повишената кератинизация, т.е. производство на кератин - структуро - изграждащо белтъчно вещество, което запушва каналчетата в кожата. Това са черни и бели точки, които при изстискване изскачат като ядки /мастно - кератинен пълнеж/ и остават дупчици.
Двата процеса на повишено производство на себум и кератин дават възможност за задържането и развитието в кожата на анаеробната бактерия "Propionibacterium acne", на която е нужна точно такава хранителна среда без кислород. Бактерията се развива най - усилено в космено - местния фоликул /коренчетата на косъмчетата по кожата/ и на повърхността на кожата взаимодейства със себума, което довежда до появата на свободни мастни киселини. Точно тези киселини възпаляват кожата и всичко започва с бактериална инфекция т.нар. асептично възпаление. Обривите са червено кафяви рогови петна, тъй като и кератина е повишен. Ако не се ограничат петната и се инфектират допълнително се стига до язви, абсцеси и кисти, оставящи следи по кожата за цял живот, най - вече при мъжете.
Акнето засяга лицето, врата, гърба и гърдите.
Разграничават се няколко вариации на акне според възрастовите групи:
1. Още в кърмаческа възраст, когато имунитетът още не е укрепнал за въздействията на външната среда. 2. При деца приемащи неподходящи токсично - образуващи храни. 3. През пубертета, поради хормоналния взрив и повишен себум за целия период на преход към по - зрял организъм. 4. Розацея /старческо акне/, най - вече при жени след климактериума. 5. От козметика, при разчопляне с нокти и силен стрес. 6. При прием на медикаменти. 7. Акне - келоид при мъжете с диабет и наличие на бактерията "златист стафилокок".
[ ... ]

неделя, 2 август 2009 г.

Борба с депресията

Как може да разберете, дали вие или пък някои ваш близък страда от депресия? Единствения начин за това е да си отговорите на въпроса, дали имате някои от следните симптоми:

* постоянна умора
* раздразнителност
* рязка и честа смяна на настроенията
* безпричинен плач
* постоянна и безпричинна тъга
* чувство на безпомощност, безполезност, песимистичност
* загуба на интерес към всичко и всички
* трудна концентрация и вземане на ежедневни решения
* смущения в храненето и съня
* мисли насочени към смъртта


Причините за възникването на депресията са много и най-различни, но по-важното е, че ако това състояние продължи повече от 2 седмици, то не се колебайте и се посъветвайте с професионалист, които да ви предложи адекватно лечение, за да се преборите с депресията.
Често този вид състояние се наблюдава и през настъпващия есенен сезон, което е свързано както с намаляването на слънчевата светлина, така и с редица други фактори.
Като допълнително средство за преборване или превенция на депресивното състояние, може да наблегнете на определени храни и продукти, чиято липса в менюто ви ще отслаби съпротивителните ви сили срещу това заболяване.
[ ... ]
 

©2009 Здраве