понеделник, 10 август 2009 г.

Справяне с алергиите


Основният признак на алергията е появата на отоци. Носната лигавица, носните кухини, глътката, гръклянът и трахеята са първите бариери на пътя на въздуха към белите дробове. Затова именно те реагират на съдържащите се там алергени.
Проявява се в период на цъфтене на полските растения, на някои видове храсти и дървета.

Страдат хората с повишена чувствителност към прашеца на растенията. Характерните симптоми са обилни воднисти секрети от носа, кихане, сълзене, сърбеж в носа и очите, конюнктивит, главоболие, запушен нос.

Не е изключено да се присъединят и астматични пристъпи на задушаване. Температурата на тялото по принцип е нормална, но нищо чудно да се повиши до 39 градуса. Заболяването се проявява през пролетта, лятото и ранна есен. Започва внезапно и също така внезапно спира.

Ако сенната хрема е провокирана от контакти с едни или други алергени в бита, тя може да се проявява с пристъпи през цялата година – продължава от няколко часа до няколко дни, понякога и седмици.

АЛЕРГИЧНА РЕАКЦИЯ СЕ ПРОЯВЯВА И ПРИ

- Алергична фарингопатия. Това е заболяване на глътката. Може да се прояви като самостоятелно заболяване, а може и като съпътстващо другите прояви на алергичните заболявания на кожата и лигавиците. За алергичната фарингопатия е характерно получаването на оток в лигавицата на глътката, по-точно на небцето и мъжеца. Болният има усещането за чуждо тяло в глътката си и изпитва желание да го изтласка чрез кашляне. Променя се и тембърът на гласа.

- Алергичен ларингит. Заболяване на гръкляна, което започва с усещане за някаква несмелост или по-точно неловкост човек да преглътне. Освен това се затруднява дишането, понякога дотолкова, че се стига до задушаване и хриплив глас. Всички тези симптоми са резултат пак от оток на лигавицата на гръкляна.

- Алергичен трахеит. Съпровожда се с мъчителна реакция, подобна на кашлица. Болният усеща сърбеж и парене в гърлото, както и пресипнал глас.

- Алергичен отит. При това ушно заболяване се наблюдава отделяне на голямо количество течни секрети от външния слухов проход. Появява се и оток на лигавицата на тъпанчето.

Често при наличие на среден отит може да се появи и алергична хрема, а също и екзема на външния слухов проход.

..Каква е профилактиката на алергиите

Както и да се прояви едно алергично заболяване, то винаги е реакция на целия организъм. Затова повечето болни се оплакват от лош сън, обща слабост, раздразнителност, понижена работоспособност, изпотяване.

Най-сложният момент при лечението на всяко алергично заболяване е да се открие алергенът, който го предизвиква. Ако това стане и престанете да контактувате с него, непременно ще оздравеете.

Важна роля в профилактиката на алергичните заболявания играят медицинските прегледи, преди да започнете работа на място, където е възможно наличието на вещества-алергени.

Няма да подминем и широко разпространената напоследък лекарствена алергия, която се провокира от продължителния и безотговорен прием на лекарства без назначение от лекар. А ако са назначени от специалист, вие трябва да му го съобщите.

Например продължителното използване на съдосвиващи капки е предпоставка за алергична реакция.

Не допускайте запрашаване у дома – най-много прах събират вестниците и списанията, дръжте ги в затворен шкаф. Проветрявайте редовно, изчиствайте редовно с мокра кърпа.

Избягвайте простудяването и прекаленото натоварване на гласа си, а също и химичните и механичните дразнители на дихателните пътища.

Не забравяйте: тютюневият дим, алкохолът и лютивата храна са истинска опасност за развитие на алергични болести.

Вероятно знаете, но ние ще напомним, че при хранителна алергия основното е да изключите от менюто си продукта-алерген.

Освен това своевременно лекувайте всякакви заболявания, а не само вирусните и простудните.

/ Blitz.bg

 

©2009 Здраве