понеделник, 10 август 2009 г.

Причините за алергиите


Близо 40 процента от хората по света страдат от алергии. Пострадалите се удвояват на всеки 10 години
Всяко десетилетие ни води към нови открития в областта на науката. Ако говорим за медицината, новото откритие означава нова болест. Тази, за която ще говорим днес, е много коварна, защото никой не е застрахован срещу нея – нито малкото дете, нито възрастният човек. Алергията – злата фея на нашата съвременност и спътница на големите градове.

Защо все по-често страдаме от това заболяване

Въздухът в големите градове е далече от идеалния, а в потока на работещия град е трудно да се спазват правилата на здравословното хранене и начин на живот. При това ние постоянно не си доспиваме, забравяме да пием витамини и сме подложени на постоянен стрес – това не е най-доброто за имунитета и за цялостната устойчивост на организма към инфекции. А там, където нахлува инфекцията, с подходящо настроение и обща слабост, организмът може да реагира и с алергии.

Всеки ден нашата кожа е подложена на въздействието на множество химични елементи, разтворени във водата от тръбопроводите, а кожата е най-големият орган на човешкото тяло, т.е. цялото отрицателно въздействие на течащата вода се стоварва върху нея.

Тютюневият дим, прахта, битовите и промишлените алергени, които могат да са най-различни вещества, ухапвания от насекоми и животни, наследствена предразположеност, честите простудни заболявания, сезонните промени в температурата, прашецът от растенията – това е част от списъка с причините за възникване на алергични реакции.

Прекаляване с изкуственото хранене

Широкото разпространение на изкуственото хранене – в България цифрата е 40%. В развитите страни неспособността за кърмене най-често се свързва с активния начин на живот на съвременните майки или с обективни причини (прием на лекарства, наличие на заболяване). Само около 5% от жените не могат да кърмят по различни физиологични причини, т.е. организмът на младата майка действително има проблеми. Но най-често отказът от кърменето е продиктуван от стереотипите на съвременното общество. А майчиното мляко съдържа биологичноактивни вещества, които формират имунната система на детето, ензими и хормони, необходими за нормалната им жизнена дейност (тези вещества все още не може да се изработват самостоятелно от организма на детето). Ако бебето не получи тези хранителни вещества заедно с кърмата, има слаб имунитет и повишена чувствителност към много инфекции.

Повишената употреба на лекарства

В България, както никъде другаде в цивилизования свят, е широко разпространено самолечението. Днес хората купуват много повече лекарства, отколкото преди 10 години! Неконтролираният прием на големи количества лекарства и биологичноактивни добавки (често безпричинно) оказва влияние върху здравето на възрастните и децата.

Проблемите на имунната система

Механизмът на развитие на алергичната реакция е следният: при попадането в организма на чужд компонент, имунната система реагира чрез формирането на специфични биологичноактивни вещества, които осигуряват пълен набор от алергични “прелести”. Това може да бъдат и напълно безобидната простуда, и сериозните отоци. Проблемът е, че чуждите химични вещества стават прекалено много: разнообразни добавки в храната (консерванти и стабилизатори, аромати и бои), продукти от домашната химия (доста силни алергени), много иновативни лекарства, например антибиотиците.

Силното нервно напрежение

Според лекарите алергията не е самостоятелно заболяване, а просто проява на заболяването на други органи, например стомаха (често алергичните реакции са свързани с ензимна недостатъчност). Причината за много от алергичните кожни заболявания е силното нервно напрежение. Честите настинки, особено с вирусен произход, също провокират появата или влошаването на алергиите.

За идентифициране на причините за алергиите, разбира се, е по-добре да се консултирате с лекар алерголог. Първо, той ще ви предпише провеждането на вътрекожни тестове за определяне на специфичните алергени. Второ, много по-точни са резултатите от провокативните тестове (специални методи за въвеждане на алергени в тъканите). И трето, съществуват методи за определяне на антителата в кръвта (вещества-реагенти, които се появяват в кръвта при среща с “чуждестранно” вещество). Последният метод е най-скъп, но значително улеснява последващото лечение на алергията и свързаните с нея заболявания.

Днес алергиите са едни от най-често срещаните заболявания. От 20 до 40% от населението страда от някаква форма на алергия. Причините са основно в околната среда, начина на живот и наследствените фактори. През последните три десетилетия на всеки 10 години честотата на алергиите се удвоява!

Няма съмнение – да помогне в борбата срещу алергията може само квалифициран лекар, тъй като самостоятелната, неконтролирана употреба на антихистаминни (противоалергични) лекарства дори може да влоши хода на болестта. И организмът е затруднен още повече в усилията си да премахне токсините и заедно с това да се бори с болестта.

Обърнете се към лекар! Специално за родителите на малки деца – обръщайте внимание на всяка проява на алергия при детето ви। Своевременното лечение ще ви помогне да избегнете нежелани последици в бъдеще, за да бъде детето ви здраво!



БЛИЦ

 

©2009 Здраве