неделя, 9 август 2009 г.

Опасността от бяс – все по-голяма


Това вирусно заболяване при дивите и домашните животни се предава и на човека. Болният от бяс изпитва истински ужас и получава гърчове само при движението на въздуха и наличието на светлина.
През летния период много от нас често посещават планината. И водят със себе си своя домашен любимец. Затова никой не трябва да забравя за едно много сериозно заболяване – бяс. Негови естествени разпространители са дивите животни – вълци, лисици, мишки и други. А любимото кученце може да стане източник на заразяване в семейството, ако има контакт с диви животни в гората.

Бесът е остро вирусно заболяване и, както споменахме, се среща при дивите животни – вълци, лисици, чакали. А също при псетата и плъховете. И домашните животни могат да се разболеят от бяс – кучета, котки, крави, коне, овце, свине…

Повече от 80 на сто от случаите на заразяване стават от кучета

Те могат да предадат заразата на човек чрез ухапване или попадане на слюнка върху кожата или лигавицата. Възбудителят на беса е вирус, който прониква в организма на животното или човека. Той уврежда нервната система, слюнните и надбъбречните жлези.

Болестта започва от 3 до 6 седмици след заразяването. В началото на заболяването кучетата проявяват неспокойствие, стават досадни и натрапчиви, реагират лошо на заповедите на стопанина си. Те губят апетит и все се опитват да избягат от двора. След това стават агресивни, нападат хора и други животни, хапят. Устата на заразеното болно куче е отворена и от нея обилно тече пенеста слюнка. По-късно настъпва парализа и животното умира. Общата продължителност на заболяването от бяс продължава 14 дни.

Имайте предвид, че кучето ви може да ви зарази преди още заболяването да се е проявило при него.
Затова, ако усетите промяна в неговото поведение, трябва да вземете мерки и много да внимавате.

Ако човек се зарази, може да се разболее в периода от 15 до 90 дни. Много рядко това се случва по-късно от този срок. Най-често става 40 дни след заразяването.

Болестта започва с болки на мястото на ухапването и по хода на нервните стволове. Болният губи апетит, температурата му се повишава до 37-37,8 градуса.
След това

започва да изпитва чувство на страх и мъчителна жажда

И още нещо типично за тази болест. През този период видът на водата или звукът от падащи капки вода от покрива предизвикват гърч и чувство на ужас при болния вече човек.

Движението на въздуха, както и светлината предизвикват много тежки гърчове. Дишането става повърхностно, но пострадалият остава в съзнание. По-късно температурата се покачва до 40 градуса, болният започва да бълнува, получава парализа на краката и ръцете. Губи съзнание и умира. Болестта продължава от 3 до 6 дни.

ЛЕЧЕНИЕ НЯМА, НО СЪЩЕСТВУВА ВАКСИНА, КОЯТО ПРЕДПАЗВА ОТ ТАЗИ СМЪРТОНОСНА БОЛЕСТ

Тя е известна от няколко хилядолетия, но и до ден днешен не е открит начин на лечение. Съществува обаче надеждно средство за предпазване от заболяването – ваксина против бяс. Тя може да бъде поставена във всяко лечебно заведение. Такава ваксина е задължителна за всички хора, ухапани или изцапани от слюнка на бясно животно. А също и от “подозрителни” за бяс животни. Ето как да ги разпознаете:

- скитащи кучета, котки и други животни;

- кучета и котки, ухапани от диви животни, в продължение на 14 дни от ухапването;

- умрели или укрили се домашни животни.

Ваксина трябва да се направи и на хората, които са били одраскани от животните, или са имали контакт с предмети, изцапани с кръв и слюнка. Особено опасно е, ако слюнката попадне върху лигавицата на очите, носа или върху ранички, драскотини или други увреждания на кожата.
Ваксината се поставя веднага, но след това се провежда курс от ваксинации с установени прекъсвания.

ВНИМАНИЕ!
Първа помощ на пострадалия: промийте раните с 2-процентен соден разтвор, с разтвор на калиев перманганат или 3-процентен разтвор на кислородна вода. Намажете края на раните с йод, наложете асептична превръзка. При оказване на помощ избягвайте да докосвате отлюспените краища на раните или дрехите. Особено и ако вие самите имате някакви драскотини или увреждания по кожата.


Blitz.bg

 

©2009 Здраве