понеделник, 3 август 2009 г.

Спрете акнето

Акнето е възпалително кожно заболяване, което се проявява с червени и жълти гнойни пъпки, и с черни и бели точки. Все повече болестта се разраства във формите си, и като статистика по различните възрастови групи. Причините за появата на акне са комплексни: генетични предпоставки, т.е. наличие на мастни жлези по - нагъсто в кожата и по - големи от нормалното; хормонален дисбаланс в периода на преход на организма към зряла и след - зряла към старческа възраст; медикаменти за вътрешен прием с различно предназначение и последващ реактивен имунен отговор при непоносимост. Външни дразнители - козметики, катрани, лакове, лепила, машинни масла, хлор, замърсени повърхности на обществени места. Начинът на хранене също е решаващ, тъй като кожата е своеобразен филтър след черния дроб и бъбреците и при пренатоварване с животински мазнини и рафинирани продукти т.нар. прости въглехидрати - захар, брашно, нишесте, чипс, торти, безалкохолно и т.н., устойчивостта на клетките към бактерии рязко спада и то само след час от приема на подобни токсично - образуващи храни. Точен пример е шоколада, особено когато се консумира от деца.
В биохимичен аспект патогенезата има два основни процеса: Хиперфункция на мастните жлези отделящи себума - секрет стимулиран от хормоните, без който кожата губи еластичност и се засушава. Успоредно с това е повишената кератинизация, т.е. производство на кератин - структуро - изграждащо белтъчно вещество, което запушва каналчетата в кожата. Това са черни и бели точки, които при изстискване изскачат като ядки /мастно - кератинен пълнеж/ и остават дупчици.
Двата процеса на повишено производство на себум и кератин дават възможност за задържането и развитието в кожата на анаеробната бактерия "Propionibacterium acne", на която е нужна точно такава хранителна среда без кислород. Бактерията се развива най - усилено в космено - местния фоликул /коренчетата на косъмчетата по кожата/ и на повърхността на кожата взаимодейства със себума, което довежда до появата на свободни мастни киселини. Точно тези киселини възпаляват кожата и всичко започва с бактериална инфекция т.нар. асептично възпаление. Обривите са червено кафяви рогови петна, тъй като и кератина е повишен. Ако не се ограничат петната и се инфектират допълнително се стига до язви, абсцеси и кисти, оставящи следи по кожата за цял живот, най - вече при мъжете.
Акнето засяга лицето, врата, гърба и гърдите.
Разграничават се няколко вариации на акне според възрастовите групи:
1. Още в кърмаческа възраст, когато имунитетът още не е укрепнал за въздействията на външната среда. 2. При деца приемащи неподходящи токсично - образуващи храни. 3. През пубертета, поради хормоналния взрив и повишен себум за целия период на преход към по - зрял организъм. 4. Розацея /старческо акне/, най - вече при жени след климактериума. 5. От козметика, при разчопляне с нокти и силен стрес. 6. При прием на медикаменти. 7. Акне - келоид при мъжете с диабет и наличие на бактерията "златист стафилокок".
 

©2009 Здраве