събота, 8 август 2009 г.

Билки и подправки за лечение


Целебните треви и зеленилки могат да се отглеждат не само на вилата, но и на балкона. Съхраняват се замразени в хладилник и по този начин запазват за дълго качествата си
Прясната зеленина или ароматните растения, които използваме за подправки, са необходими и незаменими в кухнята. Нищо не може да се сравни с дъха на пресен магданоз, зелен лук или чесън в салатата. Ментата и мелисата могат да заместят чая, а ако добавите риган към пицата и приготвените на скара ястия – ще постигнете невероятен вкус.

Ароматните билки се използват от хората за храна, както и за лечение на различни заболявания вече хиляди години.

Пресни или изсушени, билките винаги присъстват в рецептите. Преди всичко те са ценни със съдържанието на витамин С и каротиноиди, които могат да неутрализират свободните радикали.

Дори и малко количество магданоз покрива 20% от дневните нужди на организма от витамин С и 30% от необходимия провитамин А. Освен това много билки имат лечебни свойства: копър – антиспазматични, кориандър – отлично възбуждащо и микробицидно средство, магданоз – антисептик и диуретик, лукът и копърът подобряват храносмилането и т.н.

Нарязаната зеленина, измита и подсушена, се съхранява в херметична опаковка в хладилника до десет дни. Може също така да запази свежестта и като я поставите в чаша вода, сменяте водата и подрязвате стъблата всеки ден. И какво удоволствие е да отглеждате ароматни билки на балкона или в кухнята! Те не изискват специални грижи, но ще са като истинско бижу в дома ви и ще го наситят с аромат. Прясната зеленина е по-добре да се нарязва с ножица, непосредствено над готовото ястие. Ако все пак предпочитате нож, използвайте пластмасови или стъклени дъски за рязане, тъй като дървените поглъщат по-голямата част от етеричните масла на растенията.

Зеленината много лесно се замразява, като при това запазва почти всичките си полезни свойства.

Току-що отрязана, се измива и подсушава. Най-лесният начин е да разпределите билките на отделни порции, да ги опаковате в алуминиево фолио и да ги замразите. Така по всяко време на годината винаги ще разполагате с пресни билки. Важно е всички листа преди замразяване да са пресни и сухи, тогава трудът ви няма да е напразен. Зеленината може и да се изсуши, което също е много лесно да се направи в домашни условия. Просто оставете листата на слънце на проветриво място. Изсушените билки запазват аромата си в плътно затворени стъклени буркани около три месеца. Трябва да се съхраняват в защитено от светлина и топлина място. Можете да експериментирате с отделни смеси от билки: за риба, пиле, супи, салати и др.

Ароматът на билките лесно се поема от други вещества. Например можете да си направите вкъщи ароматизирано растително масло или сол.

Ароматните билки се добавят не само към ястия, те притежават и полезни свойства, които хората от незапомнени времена използват за лечение на болести и за поддържане на здравето.

Копърът подсилва имунитета

Копърът е известен още в древния Египет. Употребявали са го като средство против къркорене на червата и хълцане. Има характерен кисел вкус и освежаващ аромат. Съдържа важните за подобряване на имунитета цинк и йод, необходими за нормалното функциониране на щитовидната жлеза, незаменимите за укрепване на костите и зъбите калций и флуор.
Копърът има силно изразен вкус, така че не се съчетава добре с други подправки. Подходящ е за краставици, картофи, риба.

Босилекът е мехлем за жлъчката

В превод от гръцки, босилек означава “царска билка”. Въпреки че това растение идва от Азия, най-широко разпространение намира в Европа, особено в Италия. Много рядко се среща пица без босилек, салата с моцарела или сос за паста. Листата са богати на етерични масла (те са над 20), затова трябва да се прибавят към вече готовото ястие – в противен случай ароматът им бързо се изпарява. Босилекът регулира отделянето на жлъчка.

За добро храносмилане – магданоз

Родината на магданоза е крайбрежието на Средиземно море, така че това е доста топлолюбиво растение. Още в древния Рим са започнали да култивират магданоза и оттогава той е станал неизменна подправка в кухнята на почти всяка страна. Обикновеният магданоз е много по-ароматен от къдравите си събратя. В магданоза се съдържат желязо, калций, мед, силиций и хлор.

Магданозът помага за подобряване на храносмилането.

Кориандърът дезинфекцира червата

Кориандърът е близък по вид на магданоза, но листата му са по-нежни и със закръглена форма.

Има сладък, леко горчив вкус и се доближава леко до анасона. Комбинира се добре с месни ястия и широко се използва в азиатската кухня. Помага за дезинфекцията на стомаха и червата.

Семената от кориандър се използват като подправка и често се добавят към печени ястия.

Розмаринът премахва болките в стомаха

Розмаринът е вечнозелен храст, а иглоподобните му листа се използват за подправка на ястия от риба и месо, комбинира се с печени картофи, използва се за подправка на сосове и масла.

Листата са богати на етерични масла, ароматът на розмарина е приятен за хората, но пропъжда насекоми, така че се използва и като средство против молци. Розмаринът помага при болки в стомаха, а чаят ободрява не по-лошо от кафето.

Риганът е подходящ за чай против настинка

Риганът расте в диво състояние почти из цяла Европа и Азия, но най-разпространен е в Италия. В храната се използват цветовете и листата на растението. С риган може да поръсите пицата, тъй като се съчетава много добре с домати, сирене, плодове, месо и риба. От ригана може да си приготвите вкусен билков чай, който помага при простуди и подобрява храносмилането.

Ментата усилва отделянето на стомашен сок

Ментовият вкус се свързва най-често с освежаващи бонбони, плодови коктейли и десерти. Ментата може да се използва в зеленчукови ястия и летни салати, комбинира се особено добре с краставици, картофи и фасул. Помага за отделянето на стомашен сок, затова се препоръчва за подобряване на храносмилането и при подуване на стомаха.

Въпреки освежаващият си аромат чаят от мента има успокояващ ефект.

Мащерката има отхрачващи свойства

Мащерката е известна още в древен Египет, маслото се е използвало вместо парфюм и за балсамирането на телата. Има приятен аромат и се добавя при готвене на ястия с месо, риба, птици и зеленчуци. Тя има антисептични и отхрачващи свойства, подпомага отделянето на стомашен сок, успокоява при подут стомах.

Blitz.bg

 

©2009 Здраве