понеделник, 3 август 2009 г.

Хемороидален възел

Хемороидален възел. Кръвоснабдяването на дебелото черво е част от системата на големия кръг на кръвообращение, чрез който се кръвоснабдяват всички вътрешни органи и системи. В зоната на аналния канал /това е ануса - крайния отвор на дебелото черво, състои се от вътрешен и външен сфинктер, който завършва с анален пръстен/, има няколко нервно - съдови снопа, където артериалната кръв преминава във венозна. Всяко едно разширение на тези нервно - съдови снопчета, придружено с болка, кървене, възпаление с уедряване и набиране на кръв се определя като хемороидален възел - хемороид. Това състояние се счита за съдова болест на кръвоснабдяването в края на дебелото черво и е следствие на варикозно разширение получено по различни причини. Тъй като изследването на кръвта която изтича от хемороидите показва, че е артериална, за важна предпоставка се смята генетиката на съдовата тъкан на отделния човек. Статистиката показва, че повече от 10% от населението, след определена възраст има такъв проблем.

Лечението е задължително по ред причини, една от които е затруднената дефекация /изхождане/, особено при констипация /запек/, когато е изключително затруднен физиологичния процес. Хемороидите се делят на външни, вътрешни и смесени с няколко етапа на развитие. Основните оплаквания са болка, кървене, сърбеж. В много случаи кървенето не е съпроводено с болка и е в края на изхождането, което е признак за вътрешни хемороиди.

При силно възпаление се изпада в криза която държи хемороидите твърди, изпъкнали, силно болезнени, податливи към инфектиране и вторични кожни усложнения - екземи, гъбички, пруритус. Ако не се вземат съответните мерки кризата е дълга и изтощителна, човек не може да седне или да ходи и вдига температура до 38°С.
 

©2009 Здраве