понеделник, 10 август 2009 г.

Сексът през лятото


Уретритът е възпаление на пикочния канал, който може да се развие както при мъжете, така и при жените. Най-често болестта се проявява след сексуален контакт с партньори, страдащи от полово предавани болести. Първите му симптоми са болки при уриниране.

Според начина на предаване и факторите на възникване на болестта, уретритите са няколко вида:

- Специфичен инфекциозен: така се определя заболяването, ако е причинено от полово предавани инфекции, като например гонококи, херпесен вирус, трихомони, уреаплазма, и по-рядко – гарднерела, хламидия, микоплазма.

- Неспецифичен инфекциозен: такъв е уретритът, когато е предизвикан от стрептококи, стафилококи и чревна бактерия. Неинфекциозният уретрит може да възникне вследствие на увредена уретра (по време на медицински манипулации), поради алергични реакции с различен произход, при промени в метаболизма, стесняване на уретрата, застойни явления в органите на малкия таз.

- Първичен уретрит: такава е диагнозата на уретрита, при който инфекцията е попаднала именно в уретрата.

- Вторичен уретрит: това е уретритът, при който инфекцията е попаднала в пикочния канал чрез лимфата и кръвта от друг орган.

Симптомите на уретрита затихват с времето и без лечение, но причинителят на възпалението и възпалителния процес остава и само променя местоположението си в тялото. При мъжете мигрира в простатната жлеза и семенните везикули, а при жените – в бартолиновите жлези, в малките жлези в предверието.

Преохлаждането, активният полов живот или алкохолът “събуждат” инфекцията и може да доведат до хроничен простатит, везикулит, епидидимит с опасност от безплодие.

Уретритът може да се активизира и от злоупотребата с алкохол, сол, мариновани храни, камък в уретрата, физическа активност и нередовен полов живот.

Какви са първите симптоми на заболяването

От инфектирането до първите прояви на заболяването може да измине от един ден до няколко месеца.

То се характеризира със следните симптоми:

- При остър уретрит – силно усещане за парене при уриниране, изтичане на секрет от канала (гноен), подуване и зачервяване на гениталните органи, учестено желание за уриниране.

- Под остър уретрит – постепенно намаляване на болката и секрета при острата проява на болестта, като секрети се отделят само сутринта във формата на корички, в урината се виждат бели конци гной.

- Хроничен уретрит – обостря се от периодично парене, отделяне на оскъден секрет, а при мъжете наподобява симптомите на хроничен простатит।



Blitz.bg

 

©2009 Здраве