четвъртък, 2 юли 2009 г.

Хайде на плажа!


За повечето хора почивката на море е непълноценна и неефективна, ако не придобият хубав тен и бронзов загар. И въпреки че почти всеки знае че прекомерното излагане на слънце може да доведе до сериозни проблеми, в името на суетата те са готови на всичко. Ако все пак желаете да получите мечтания тен без мехури и болезнени изгаряния, без да рискувате да се разболеете от рак на кожата или да увредите очите си, съобразявайте се със следните препоръки:
Особено внимателни на плажа трябва да бъдат хората с бяла кожа, руса коса или лунички, Те са най-уязвими от вредното влияние на слънчевите лъчи. Светлата кожа съдържа по-малко меланин - веществото, което предпазва от рак. Златното правило е да се почернява постепенно. Не прекарвайте първия ден изцяло на плажа, за да „натрупате" бързо тен. Първите слънчеви бани трябва да са с продължителност не повече от половин час, и то когато слънцето още е слабо. Най-опасното време за плаж е между 10 и 15 часа, а ултравиолетовите лъчи, причиняващи изменения в клетките, водещи до рак, тогава са най-силни. Пясъкът и водата също отразяват слънчевите лъчи и така силата им става още по-голяма Ако все пак държите да останете на плажа по това време, мажете се обилно с плажно масло. Най-подходящите плажни масла са тези със слънчев фактор (SPF) до 30. Слънце - защитните масла с по-висок фактор са по-скъпи, а предлагат почти същата защита. Факторът SPF показва безопасния интервал, в който може да излагате тялото си на слънчева светлина, преди да започне да почервенява. Ако обикновено почервенявате след 10 минути, плажно масло със слънчев фактор 15 ще ви позволи да се излежавате безопасно 15 пъти повече, или 150 минути. Важно е да се знае, че повторното намазване на тялото не означава, че можете да стоите на слънце още 150 минути. Плажното масло се нанася половин час преди излагане на слънцето, за да попие напълно в кожата и започне да предпазва ефективно от опасните дължини на слънчевите лъчи OVA и UVB. Лосионът трябва да бъде водоустойчив, тъй като ултравиолетовите лъчи проникват и във водата. Маслата трябва да се използват и при облачно небе, защото то пропуска 80% от ултравиолетовите лъчи. Особено внимателни трябва да бъдат хората, които приемат антибиотици или контрацептиви, защото тогава чувствителността към слънчевите лъчи се повишава. Бебетата под 6 месеца не трябва да се мажат с такива плажни млека. Особено полезно за тялото през лятото, независимо дали сте изгорели или не, е алоето. То има силно успокояващ ефект върху раздразнената от слънцето кожа. Може да се използва директно сокът от алоев лист или продукти на основата на алое.
Едни от най-уязвимите към ултравиолетовите лъчи части на тялото са очите. Дори и да сте със затворени очи през целия ден, рискът да ги повредите остава. Така че слънчевите очила, които спират ултравиолетовите лъчи, макар и сравнително скъпи, са силно препоръчителни. Стъклата с UV филтър блокират поне 99% от опасните дължини на слънчевите лъчи.
Не забравяйте, че дори и със загар, тялото ви продължава да е уязвимо към слънчеви изгаряния.
 

©2009 Здраве