вторник, 30 юни 2009 г.

Оргазмът при мъжа и жената

Оргазмът е строго индивидуална емоция. По време на еротичната възбуда настъпва усещане за абсолютно отпускане -физическо и емоционално, с което настъпва потопяването в дълбините на оргазма. Други го определят като "излитане на седмото небе". Каквото и определение да му се дава, това е най-невероятната еротична наслада, на която може да се отдаде само най-висшето същество в заобикалящия ни свят - човека!


За повечето мъже половото сношение е равнозначно на оргазъм, а жените смятат, че нещо не е наред ако не изживеят многократни оргазми.
При направена статистика сред 15000 жени е установено, че едва половината достигат до оргазъм при полово сношение, а само една от седем жени го постига при всеки полов акт.
Оргазмът няма една и съща външна изява за двамата партньори. При мъжа ерекцията и последващата еякулация са ясно забележими, докато при жената всичко е по-прикрито и в много от случаите остава трудно доловимо.
Жените изживяват по няколко оргазма един след друг по време на половия акт, но повечето споделят, че и от един оргазъм се чувстват напълно задоволени. При някои жени оргазмите могат да стигнат до двадесет и повече, но най-често са между един и три. Интересното е, че броят им зависи в много голяма степен от най-различни фактори като рано започнал активен сексуален живот, ниво на сексуалните задръжки, емоционално ниво на връзката й с партньора, способност и желание от негова страна да продължи да я стимулира и естествено нейното собствено желание. Някои от анкетираните жени твърдят че първият оргазъм е най-силно действащ, а други смятат, че резултатът е най-добър след няколко оргазма един след друг.
Момчетата в млада пубертетна възраст и някои млади мъже могат да изживяват многократни оргазми, но много малко са тези над 30 години, на които това се отдава. Интересен е фактът обаче, че възрастните мъже могат да си изработят система, при която да получават многократни оргазми. Всеобщо е схващането, че еякулацията и оргазмът са едно и също нещо, или поне че са неразривно свързани. Всъщност китайската даоистка философия отхвърля това твърдение, обяснявайки как мъжът може да разграничи оргазма от еякулацията. Всичко зависи от самоконтрола и желанието му. Как става това: Когато мъжът е близо до финала, мускулите на таза и краката са силно напрегнати. Ако той съзнателно ги разхлаби и отпусне, усещанията му стават много по-силни и има възможността да усети трепета близък до оргазма, без да го допусне. Това всъщност е оргазъм без еякулация и опитният любовник знае как да разпознае момента на наближаващата еякулация и да успее да задържи там усещанията си. Всичко това може да се постигне с тренировка и добър опит в секса.
Как протича оргазмът при мъжа? Това е крайният етап на сексуалната възбуда. От централната нервна система към гениталиите му се предава лавина от нервни импулси. Мускулите на таза силно контрактират, пътищата от тестисите към пениса се свиват и подготвят за тласъчно изхвърляне на спермалната течност. В тази фаза, точката, от която няма връщане назад е премината и оргазмът завладява мъжа с цялата си сила и върховно изживяване. Еякулацията е неговият естествен финал, апотеоз на чувствата, Контракциите са няколко /4-5/, като при всяка се изхвърля спермална течност. Спирането им води до отпускане на мъжа, ерекцията на пениса изчезва и настъпва чувство на лека, приятна умора и сънливост. След като е настъпила еякулация на мъжете са необходими няколко часа, за да настъпи нова ерекция. Това време се нарича "период на разнасяне". Естествено той е строго индивидуален, като при тинейджърите и младите мъже е възможно да бъде много по-кратък и скъсен до няколко минути.
При жените след продължителното стимулиране на възбудата от партньора се достига до "фаза на платото". При нея настъпва "ерекция" на клитора - пънчето и връхчето му се изтеглят зад препуциума и той се "скрива" на вътре. Големите срамни устни набъбват и се отдръпват назад, откривайки влагалищния вход, а влагалищните стени набъбват и отделят обилно вагинален секрет. Усещането е за влага и мокрота отвътре и това води до още по-голямо сексуално напрежение. От своя страна самото влагалище се отпуска и уголемява, подготвяйки се да поеме изцяло дълбокото проникване и силните контракции на члена на партньора. Матката се отдръпва нагоре и с това допълнително уголемява вагиналната кухина. Следва още по-силно набъбване на гърдите, а ореолите се подуват до степен на скриване на гръдното зърно. Появяват се спазми по цялото тяло, започващи от пръстите на краката. Пулсът и дишането са силно ускорени и с това жената е готова да премине във фазата на пълния оргазъм. При настъпването му, тялото й се извива дъговидно, мускулите се напрягат, появяват се гримаси на лицето, а влагалището и матката получават мускулни контракции. Разбира се и тази картина е строга индивидуална. При някои жени тя е още по силно демонстрираща се с изразени гърчове, контракции и мятания на тялото, съпроводени с викове, стенания, пъшкания или крясъци. При други може да бъде толкова слабо демонстрирана, че да остане почти недоловима. Всичко зависи единствено от индивидуалността и преживяването на жената. След като интензивните контракции на влагалището и матката преминат, жените се връщат отново във фазата на платото и възможност за скорошно изживяване на втори оргазъм.
 

©2009 Здраве