вторник, 21 юли 2009 г.

Как да останем спокойни на работното място

Винаги на работното място ще се намери човек, който почти веднага да ви стане симпатичен, и някой друг, който да ви изнервя в една или друга степен, възможно е невинаги да можете да бъдете спокойни с песимиста или с колегата, който постоянно бърбори или сплетничи. С една дума, може да има много поводи за недоволство, но най-важното е да се научим да се справяме със собствената си раздразнителност.

Ако чувствате, че някой ви изнервя, не си струва да потискате проблема, а трябва да преминете незабавно към неговото разрешаване. Вие страдате в тази ситуация и не трябва да потискате раздразнението, защото най-накрая вероятно ще се "взривите" и ще наговорите неща, за които след това ще съжалявате. И така, учим се да се борим сьс собственото недоволство и раздразнителност

Признайте факта, че и вие носите отговорност за възникналия проблем

Може да ви се струва, че този човек е създал проблема, но в действителност

проблем може да възникне най-малко между двама души. Замислете се какво точно ви дразни у него. Другите колеги може да не се дразнят изобщо от това. Установете причините защо точно той ви е неприятен и създава негативни емоции. Понякога колегата може да ни напомня на някого, на някаква ситуация от миналото, да се меси в работата ви, постоянно да ви дава съвети. Признайте си все пак, че и вие имате вина за възникналата ситуация.

Повярвайте, че проблемът може да се реши

Помнете, че всеки проблем може да се реши и решението често е много просто, не изискващо радикални промени (напр. напускането на работата или уволняването на колегата, който ви изнервя).

Постарайте се да откриете нещо положително в човека, който ви създава проблем

Всички хора, независимо от нашите симпатии или антипатии към тях, са достойни за уважение. Затова трябва уважително да се отнасяме с колегите, които не ни импонират. Помнете, че като унижавате и наскърбявате другите, вие унижавате преди всичко самия себе си. Постарайте се да откриете положителни черти у тези, на които не симпатизирате. Във всеки от нас има по нещо положително. Постарайте се да намерите решение на проблема

Не можете да промените човека, затова отговорността за търсенето на решенията, свързани с проблема, пада изцяло върху вас. Използвайте за целта всевъзможни ресурси на въображението си. Отговорете си на въпроса можете ли да промените отношението си към този човек. Как това би повлияло на ситуацията? Следва ли да поговорите с него и да обсъдите какво бихте променили в създадената ситуация? Може би обръщате прекалено внимание на дадения проблем, тъй като избягвате нещо друго, с което се сблъсквате в работата. Ако колегата ви обича да сплетничи, как можете да се справите с проблема?

  • Трябва да си дадем отговор дали и ние не участваме в сплетни и дали не правим някои грешки.

Ето няколко причини да станем участници в подобни ситуации:

  • Често правим това от желание за мьст, негодувание и желание да му „-дадем да се разбере", тъй като той някога ни е унизил и оскърбил в присъствието на всички.
  • Не ви стига смелост да се разберете открито и да си изясните отношенията и затова разпространявате сплетни по негов адрес.
  • Желанието да се сближим с определени колеги, защото както е известно, нищо не сближава така, както обсъждането на някой „враг".
  • Желанието да унизим някого и да почувстваме превъзходството си в даден момент. Обикновено хората използват сплетни, за да закрепят своя авторитет, усещането за собственото достойнство /с една дума, тези, които имат много комплекси, и за сметка на другите се опитват да се избавят от тях/.

Как да се борим с интригантите на работното място?

При общуване с такъв човек знайте, че негативното може да доведе само до неефективна работа, враждебна среда и лоши отношения. Може да се излезе с инициативата да се проведе тренинг под надслов: „Какви вреди носят на фирмата сплетните и как всеки от нас може да се бори с тях". Ако открито се повдигне този въпрос, положителните резултати вероятно няма да закъснеят.

Открита конфронтация. Този начин е най-агресивният в борбата и най-директен да накара някои хора да замълчат. Трябва да се информират всички как ще се постъпва с интригантите във фирмата /ако се наложи, да се прибегне и до уволнение/ и това да залегне в политиката на фирмата. Предложение за смяна темата на разговора. Когато се опитват да ви въвлекат в сплетни, заемете алтернативна позиция и предложете да се обсъдят по-важни служебни въпроси. В борбата с интригантите е необходимо не просто да се помолят те да замълчат, а да се предложи позитивна и конструктивна алтернатива.

 

©2009 Здраве