четвъртък, 5 април 2012 г.

Алергия

Какво е алергия?

Алергията е бурна реакция на имунната система, следствие попадането в организма на различни външни дразнители, наричани "алергени". Алергията е наричана и е израз на свръхчувствителност, защото при алергичните хора организмът е прекалено чувствителен към даден алерген и в негово присъствие реагира чрез механизма на възпалението дори и при минимално наличие на алергена.  


Симптоми на алергия

Симптомите на алергията са:

-  Хрема, с обилен, бистър секрет

- "Плуващи" и/или сълзящи очи

- Сърбеж на очите, носа и небцето

- Кихане и кашляне

- Запушен нос

- Сенки под очите

- Мравучкане

Алергени

Алергените (причината за реакцията на имунната система на организма) могат да бъдат най-различни, но най-често такива са:

- Полена от дърветата и други растения

- Плесените

- Животинските косми

- Прахът

- Студът

- Различни хранителни продукти и съставки

Хората показали такава свръхчувствителност към един или повече алергени, трябва да правят всичко възможно да избягват влизането си в контакт с тези алергени или попадането в среда, където алергените се намират.

Лечение на алергията


По принцип алергия не се лекува. Това обаче, което се прави е да се предприемат мерки, за намаляване силата и ефекта на алергичната реакция. За целта се използват анти-хистаминови или ако алергията е по-силно изразена противоалергични средства.

Анти-хистаминовите средства за особено удачни за по-слабо изразените алергии, както и използването им като профилактично средство, когато се очаква среща с алергена.

Противоалергичните средства се използват, когато човек има ясно изразена и доказана алергия, каквато е астмата или сенната хрема например. Противоалергичните средства се прилагат или през устата (таблетки) или под формата на спрей (за вдишване или впръскване в носа). 
Алергия
 

©2009 Здраве