събота, 29 октомври 2011 г.

Херпес и генитален херпес

Xерпесът не само че изглежда неприятно и причинява неудобство, но е и заразен. Затова трябва да внимавате да не предадете инфекцията и на други хора. Ако вземете мерки веднага щом усетите пощипване или парене, което подсказва за скорошната поява на херпеса, можете да го предотвратите.


Херпесите са малки мехурчета, конто се образуват върху или около устните и носа. Обикновено са налице признаци, конто предшестват появата им. На мястото може внезапно да усетите сърбеж, щипане, парене или разраняване. След ден-два се образуват мехурчета, конто постепенно нарастват и се пукат, покриват се с коричка и изсъхват. Повечето херпеси оздравяват до седмица независимо дали се третират или не.

Херпесите по устните и лице се причиня-ват от херпес вирус тип 1 (Herpes simplex). Може да се инфектирате при пряк контакт с херпеса, от течността в мехурчетата или чрез слюнка на заразен човек. Първичната инфекция обикновено е без симптоми, но при деца-та може да протече в тежка форма. Особено застрашени са новородените. След заразяване се изгражда , но вирусът остава в латентно състояние в организма, докато не се провокира новата му изява.

Най-честите причини за неговото активиране са:
• Излагане на много високи или ниски температури.
• Силно слънце.
• Простуда.
• Силен стрес.
• Преумора и изтощение.
• Менструация.
• Недохранване.

ПРОФИЛАКТИКА
Не разпространявайте инфекцията
Херпесите са заразни, затова не целувайте никого, сменяйте всеки-дневно хавлиената кърпа и спалното бельо, конто са строго индивидуални. Не докосвайте херпеса, а ако това се случи, веднага си измийте ръцете. Избягвайте да пипате очите си, за да не ги инфектирате.

Можете да се предпазите от появата на херпеси, като стимулирате имунитета си. Приемайте здравословна храна , богата на витамини, спете достатъчно и се занимавайте всекидневно с физически упражнения. Традиционен стимулатор на имунната система са корените от ехинацея. Приемайте я под формата на таблетки или тинктура или приготвяйте запарка от корените на растението. Чесънът, го-лият сладник и женшенът са добри имуностимулатори, но при високо кръвно налягане избягвайте употребата на сладник.

Аминокиселината лизин може да спре развитието на инфекцията, въпреки че ефектът и не е бърз. Вземайте я няколко седмици по 500 мг два пъти дневно. Консумирайте богата на лизин храна (месо, картофи, прясно и кисело мляко, риба, фасул и яйца) и се въздържайте от продукти, богати на друга аминокиселина, аргинин (шоколад, фъстъци, ядки, семена и зърнени продукти).

ЛЕЧЕНИЕ
Започнете лечението възможно най-рано.
Домашни средства: Тези традиционни средства помагат за оздравяването на херпесите. Веднага щом почувствате предстоящата им поява, поставете върху мястото мокро пакетче чай или го намажете с памуче, потопено в изстудено кафе или алкохолна напитка (джин, водка или уиски). Кубче лед върху засегнатия участък също оказва добър ефект.

Ароматерапия: Маслата от здравец, бергамот, евкалипт, лавандула и чаено дърво притежават адстрингентни и антисептични свойства, а здравецът съдържа и вещества, конто помагат в борбата с вирусните инфекции.
• Добавете по 4 капки бергамотово, евкалиптово и гераниево масло в 2,5 чаени лъжички ло-сион от невен. Сместа не трябва да се излага на пряка слънчева светлина, затова я съхранявайте в бутилка от кафяво стькло и я нанасяйте с памуче няколко пъти на ден върху засегнатото място. След третирането избягвайте да излизате на открито поне до 30 минути.
• Смесете 10 капки масло от мащерка или чаено дърво с 2 чаени лъжички тинктура от лавандула и 4 чаени лъжички вода. Нанасяйте разтвора с памуче 2-3 пъти дневно.


Генитален херпес
Заразяването с друг херпес вирус, Herpes simplex тип 2, води до мехурчета и ранички в областта на гениталиите. Вирусът се предава по полов път, както и от майката на бебето по време на раждане. Не разчитайте на самолечение; потърсете лекарска помощ.


Източник на тази статия за херпес е : www.lekar.bg
 

©2009 Здраве