събота, 23 август 2008 г.

Симптоми на заразяването с вируса на човешката имунна недостатъчност

Началните стадии на инфекцията преминават без осо­бени симптоми. След два-три месеца организмът започва слабо да атакува вируса с антитела, но в повечето случаи това не може да ликвидира инфекцията. Антителата обаче са важен признак, че организмът е бил изложен на инфек-цията. което се установява с изследване на кръвта или слюнката, Открият ли се антитела в кръвта, за. човека, се казва, че е серопозитивен.

Някои хора развиват неспецифично краткотрайно заболяване, известно като мононуклеоза. Острата инфекция се проявява две до шест седмици след заразяването и се състои от треска, възпалено гърло, обща отпадналост и болки в ставите. Лимфните възли могат да се увеличат. В отделни случаи се появява и неспецифичен обрив по тяло-то и горната част на крайниците. Обикновено на това със­тояние не се обръща особено внимание и се смята за грип.

При някои серопозитивни може с години да не се про­явят симптоми, при други се наблюдавано отслабване, фебрилни състояния, нощно изпотяване или безпричинна диария.

Със засилване на активността си вирусът атакува и уби­ва все повече имунни клетки СВ4. Техният брой бързо намалява, а заедно с това и способността им да се борят с инфекцията. Болният загубва устойчивостта си на инфек­ции и започва да страда от необичайни за здравите хора заболявания. Това е същинската фаза на СПИН.

Симптомите, доказващи, че става дума за СПИН, са постоянни инфекции като стоматомикоза в устната кухина, гъбички по кожата, упорит херпес, атипични пневмонии, косместа левкоплакия (белезникави, сякаш окосмени плаки по езика и вътрешната страна на бузите )и саркома на Капози - моравочервени петна по кожата и вътрешните органи.

По-новите изследвания показват, че при значителен брой мъже, заразени с вируса на СПИН, болестта не се развива с години. От 562-ма пациенти в Сан Франциско 31 нямат симптоми на СПИН цели 10 години след като са били заразени, а 12% все още имат нормален брой СD4 кръвни клетки.

В Милано лекарите установили, че от 111 заразени мъ­же 20% няма да развият симптоми в продължение на 25 години. Това дава основание да продължава търсенето на онези фактори в имунната система или начина на живот, които биха предотвратили развитието на болестта.

19 коментара:

Вадик каза...

Спасибо за пост!

Виктория каза...

Интересный блог, спасибо за информацию.

Ленок Stimmy Гордеева каза...

спасибо за информацию

Филипп каза...

Побольше бы таких статейl!

Вася каза...

Побольше бы таких статейl!

Евгений каза...

Молодец автор, просто супер

?????? каза...

???????? ??????????, ?? ?? ????? ?? ?????? ??, ??? ????????? ???????? ???????. ?? ? ????? ??????

Вячеслав каза...

Жду продолжения

Юркич каза...

Побольше бы таких статейl!

?????? каза...

???????? ?????? ? ???? ???????? ??????. ? ?? ???? ???????.

????? каза...

???????????, ?????? ???????.

??? каза...

??????? ?? ????, ?????? ???? ??? ????? ?? ???? ?????.

Аннастасия каза...

Побольше бы таких статейl!

Лера каза...

прочитала с интересом, спасибо

Анастасия Истомина каза...

Достаточно интересная и познавательная тема

Милена каза...

Ага, теперь ясно... А то я не сразу поняла где тут связь с названием...

Олеся Akiko каза...

а где подписка на рсс? не находит канал(

Женечка каза...

здорово! понравилось:)

Олеся Akiko каза...

спасибо, прочитала с удовольствием

 

©2009 Здраве