Анасонът е едногодишно културно, тревисто растение.
Стъблото му е изправено, цилиндрично, достигащо на височина до 60 см.
В горната си част то е разклонено и голо.
Листата са с различна форма, долните са закръглени, сърцевидни, едро назъбени, с дълги дръжки. Средните са плитко триделни. Горните са сложни - двойно до тройно перести, нарязани, почти приседнали. Цветовете са бели, дребни, разположени в сложни 8-12 лъчни сенници. Тичинките са 5.
Плодчетата са със яйцевидна и обратно крушовидна форма, слабо сплескани в страни, по - широки към основата си.
Разпространение:
У нас анасонът не се среща в диво състояние, а се култивира в различни части на страната.
Химичен състав:
Плодът съдържа 2-6% етерично масло, около 10 - 30 % мазнини, холин, 20 % белтъци, захари, кумарини, стигмастерин, и др.
Действие и приложение:
Улеснява отхрачването при остри и хронични възпаления на дихателните пътища. Засилва стомашната секреция и тази на жлъчния мехур и премахва спазмите при хроничен гастрит, жлъчна дискинезия и жлъчно каменна болест. Етеричното масло действа пикочогонно и затова има добър ефект при възпаление, пясък и камъни във бъбреците и пикочния мехур. Поради естрогенното действие на дианетола, който се съдържа във етеричното масло.
1 коментара:
Ага, теперь ясно... А то я не сразу поняла где тут связь с названием...
Публикуване на коментар