вторник, 7 декември 2010 г.

Поликистоза на яйчниците

Поликистозен овариален синдром е една от най-честите ендокринни днес zanbolyavaniya при жени в детеродна възраст. Stein и Левентал описани комбинация от затлъстяване, мъжки модел косата, менструални нарушения, нарушения в кръвосъсирването, безплодие, и все още носи неговото име синдром. Ако това е двустранен разширения поликистозни яйчници, то е възможно белег е водеща, а клиничната картина е непълна.

По въпроса за етиологията и задвижващият механизъм на заболяването все още е спорна. Както се твърди, генетични, възпалителни, имунни, метаболитни аспекти. Синдром показват нива на андроген хормони, повишава тяхното увеличено ароматизация в мастната тъкан и адекватно производство на естрогени (особено в светлината на по-ярки), срещу sekretsiata на хипофизата хормон - FSH и LH, както и спиране на първата вода, за да стимулират овулацията блок, а вторият - да се увеличи androgenosekretsiya потиска фона на отделянето на прогестерон.

Основните патологични находки са промени в яйчниците - фоликули не напълно зрели и достигна 6-големина 12 мм, не се спукат, няма овулация. След това клетките, от които не минават през фоликула на типичен менструален цикъл промени, водещи до промени в производството на хормони.

Клинично, синдрома на повече от един приоритет. Обикновено започва бавно, бавно, или след пубертета, с нарастването на окосмяване на горната устна, брадичката, около ареолата, така и между гърдите, гърба от монс пубис на пъпа (диамант вместо типичните триъгълник в една жена) на на горната вътрешна част на бедрото. Друга проява на androgenemiyata е акне. По-малко може да бъде наблюдавана загуба на коса или хипертрофия и пигментация на кожата на шията, под мишниците, под гърдите, външните полови органи.

Обикновено жените са с наднормено тегло, затлъстяване дори, придружено от намалена въглехидрати толерантност, инсулинова резистентност и хиперинсулинемия рефлекс (повишаване на инсулин), но след това дори и с нормално тегло. Нарушенията са открити в липидния профил, както и други съзвездия от метаболитен синдром.

Особено важни и гинекологични проблеми. Най-честата причина за олиго-аменорея - рядък случай на липсващи Menzes с оскъдни кървене. Безплодие (стерилитет) е друг симптом на медицинска помощ се иска.

Какво може или усложнения, съпътстващи съзвездия в ПКЯ да бъде?
участващи във връзка с увеличаването на нивото на естрогена риск ендометриална хиперплазия и рак на ендометриума и рак на гърдата. В значителна част от жените с поликистозни яйчници, са открити и повишени нива на пролактин, функционални и разработени във връзка с пролактином. Ако няма намеса във функционалната активност на надбъбречните и щитовидната жлеза изключени. Увеличаване растежа на косата, телесното тегло може да доведе до намеса в природата и емоционални проблеми на социалната интеграция. Безплодието е и източник на психологически конфликти.

Диагнозата се базира на строг клинично и лабораторно изследване на хормоналния статус. Визуални методи допълнително изясняване на диагнозата.

Терапевтичният план за контрол на теглото чрез диета или медицински схема от една страна, като се запазва естетиката на косата и, второ, чрез нормализиране на хормоналните стойности. Последното се дължи на блокиране androgenemiyata с анти-андроген лекарства имат (хормон, произвеждан от хипоталамуса пряко въздействие върху хипофизната секреция на FSH и LH), подобен ефект и за прилагане на аналози на GnRH постигнати. Друг подход, системата е да се стимулира хипоталамуса-хипофиза-яйчник. Това става или чрез прилагането на аналози на GnRH по начин, който наподобява естествените секреция постигне чрез прилагането на хормони на хипофизата или чрез блокиране на естроген синтез. По начина, описан предизвика овулация. За операция за премахване на долната част на яйчника hormonoproduktsiyata за известно време беше рядкост.
Поликистоза на яйчниците
 

©2009 Здраве