петък, 25 септември 2009 г.

22 милиона деца в ЕС са с наднормено тегло

22 милиона деца в ЕС са с наднормено тегло

22.09.2009 19:21
22
ЕС стартира кампания срещу затлъстяването сред децата

22 милиона деца в ЕС са с наднормено тегло

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Яж, пий, движи се: вкусната дружина на ЕС”. Това е мотото на новата кампания за здравословно хранене, която еврокомисарят по земеделието и развитието на селските райони Мариан Фишер Боел ще стартира на 28 септември.

Кампанията се състои от три пътуващи изложения, които ще тръгнат от седалището на Европейския съюз в Брюксел, и които ще дадат възможност на децата в цяла Европа да участват в организирани на място дейности и игри.

Европейската комисия стартира и интерактивен уебсайт, състезания и други събития с една основна цел — да подобри хранителните навици на децата.

Кампанията, която се финансира изцяло от бюджета на ЕС за земеделие, ще се проведе успоредно със схемите на ЕС за раздаване на плодове и мляко в училищата, които са важни инициативи за изграждането на по-балансиран режим и здравословни хранителни навици у децата.

Общо пътуващото изложение ще посети 18 000 деца в 180 училища с посланието: „Храни се здравословно, защото е страхотно да си в добра форма”.

Едновременно с пътуващото изложение, в продължение на осем седмици на уебстраницата на вкусната дружина на ЕС ще тече игра за търсене на съкровище.

Децата в училищна възраст от 8 до 15 години от целия ЕС ще печелят забавни и спортни награди.

Проучване на Евробарометър показа, че три четвърти от анкетираните са „напълно съгласни“, че в „днешно време изглежда, че има повече деца с наднормено тегло, отколкото преди пет години“.

В Европейския съюз около 22 млн. деца са с наднормено тегло, като 5 млн. от тях са със затлъстяване.

Диабет, сърдечносъдови заболявания и дори ранни случаи на остеопороза очакват тези младежи. Днес.бг


 

©2009 Здраве