петък, 25 септември 2009 г.

22 милиона деца в ЕС са с наднормено тегло

22 милиона деца в ЕС са с наднормено тегло

22.09.2009 19:21
22
ЕС стартира кампания срещу затлъстяването сред децата

22 милиона деца в ЕС са с наднормено тегло

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Яж, пий, движи се: вкусната дружина на ЕС”. Това е мотото на новата кампания за здравословно хранене, която еврокомисарят по земеделието и развитието на селските райони Мариан Фишер Боел ще стартира на 28 септември.

Кампанията се състои от три пътуващи изложения, които ще тръгнат от седалището на Европейския съюз в Брюксел, и които ще дадат възможност на децата в цяла Европа да участват в организирани на място дейности и игри.

Европейската комисия стартира и интерактивен уебсайт, състезания и други събития с една основна цел — да подобри хранителните навици на децата.

Кампанията, която се финансира изцяло от бюджета на ЕС за земеделие, ще се проведе успоредно със схемите на ЕС за раздаване на плодове и мляко в училищата, които са важни инициативи за изграждането на по-балансиран режим и здравословни хранителни навици у децата.

Общо пътуващото изложение ще посети 18 000 деца в 180 училища с посланието: „Храни се здравословно, защото е страхотно да си в добра форма”.

Едновременно с пътуващото изложение, в продължение на осем седмици на уебстраницата на вкусната дружина на ЕС ще тече игра за търсене на съкровище.

Децата в училищна възраст от 8 до 15 години от целия ЕС ще печелят забавни и спортни награди.

Проучване на Евробарометър показа, че три четвърти от анкетираните са „напълно съгласни“, че в „днешно време изглежда, че има повече деца с наднормено тегло, отколкото преди пет години“.

В Европейския съюз около 22 млн. деца са с наднормено тегло, като 5 млн. от тях са със затлъстяване.

Диабет, сърдечносъдови заболявания и дори ранни случаи на остеопороза очакват тези младежи. Днес.бг


[ ... ]

събота, 19 септември 2009 г.

Грижи за очите от природата

Хората обикновено не обръщат внимание на очите си, докато не им създават проблеми, но грижите за тях никога не трябва да се пренебрегват.

Има три витамина, които са необходими за здрави очи - A, E и C. Те предпазват от катаракта, глаукома, макулна дегенерация и др.Предлагаме ви няколко полезни съвета за поддържане на зрението, които са лесно изпълними и натурални...

Витамин А предпазва от кокоша слепота. Той се съдържа най-много в морковите, кайсиите, ряпата и листните зеленчуци.

Витамин Е намалява риска от перде (катаракта). Богати на него са бадемите, слънчогледовите семки, пълнозърнестите храни и сладките картофи.

Витамин С намалява риска от глаукома и дегенерацията на макулата. Той се съдържа в цитрусовите плодове и доматите.

Полезно е сутрин да се изпива чаша вода, в която е изстискан един лимон.

Ето няколко лесноизпълними съвета за здрави очи:

Преди лягане намокрете 2 парчета памук с розова вода и ги сложете върху клепачите си за няколко минути. Те ще освежат и почистят очите ви. Може и да замразите розова вода във формичка за лед и да положите върху клепачите си по едно от ледените кубчета.

Добра храна за очите са бадемите. Накиснете във вода от вечерта 5-6 бадема, сутринта ги обелете, смелете грубо заедно с черен пипер или захар и ги сдъвчете добре.

Ако е възможно, купете си за компютъра LCD монитор. Или поставете на монитора си защитен екран. Спазвайте необходимото разстояние между очите си и екрана – една ръка разстояние. Нагласете монитора на височина, при която няма да се напрягат очите и врата ви.

Използвайте всяка възможност да бъдете сред природата – зеленината и цветята освежават очите.

Плискайте очите си със студена вода 5-7 пъти на ден, за да ги предпазите от замърсяване и да ги освежите.

Носете слънчеви очила при ярка светлина и слънчево врем
е.

Избягвайте прашните и задимени помещения. Затваряйте прозорците на колата си докато шофирате.

За да не напрягате очите си докато работите, зад гърба ви трябва да свети някаква лампа.

Поддържайте в дома си подходяща светлина. Както тъмнината, така и ярката светлина са вредни за очите. health.bg

[ ... ]

четвъртък, 17 септември 2009 г.

Семките – полезни или вредни?


Да не прекаляваме със семките, е съвет, който сме чували поне веднъж в детските си години заради опасност от апандисит.

Оказва се, че слънчогледовите семки не се отразвят на апандисита. Затова пък вредят на зъбите.

Беленето на семките се отразява на зъбния емайл, което впоследствие води до появата на кариес.

Другият проблем при консумацията на слънчогледови семки е, че те са висококалоричен хранителен продукт – в 100 г семки се съдържат 520 ккал. Това се равнява на повече от 200 г хляб, към 100 шоколад, към 200 г свинска пържола...

Хапването на семки ще е проблем при наднормено тегло, когато се прекалява с тях.

Но освен високата калоричност, която има, слънчогледовото семе е и много полезно.

Семките са богат източник на ненаситени мастни киселини, които допринасят за понижаване на нивото на вредния холестерол в кръвта и укрепват сърцето и кръвоносните съдове. Днес.бг

[ ... ]

понеделник, 7 септември 2009 г.

Кое е важно за общуването?

От Днес.бг
Хубавата усмивка улеснява общуването.

80% от хората обръщат внимание на зъбите на събеседника. Те са убедени, че именно красивата усмивка помага да предразположите човека отсреща и да получите желания резултат от общуването.

Това сочат данни от проучване, проведено в няколко европейски държави.

"Усмивката” е най-честият отговор на въпроса "Какво искате да промените в себе си”, показва пък друго изследване, проведено в САЩ.

Коя усмивка се смята за красива?

"Хармоничната усмивка се състои от нещо повече от красиви устни”, казва световноизвестният лекар по дентална медицина проф. Андре Саадун.

"Тя е немислима без съвършено здрава „рамка”, в която да са разположени перфектно подравнени, здрави естествени зъби”, допълва професорът.

Оказва се обаче, че в различните култури имат различни критерии за това как трябва да изглежда идеалната усмивка.

"Например американците искат бели и подравнени перфектни зъби, докато в Европа все още държим повече на естествения изглед, отколкото на стереотипната усмивка”, споделя светилото в съвременната естетична дентална медицина - д-р Мауро Фрадеани.

На предстоящия зъболекарски форум в София д-р Фрадеани ще просвети българските специалисти в изкуството на естетичното протезиране.

[ ... ]

Многото кафе заплашва сърцето


Високото ниво на кофеин предизвиква сърдечна аритмия, установиха кардиолози.

Въпреки че кафето съдържа стотици различни вещества, сред които и антиоксиданти, лепиди, витамини, минерали, фенолни съединения и алкоиди, въздействието на напитката върху сърдечносъдовата система е свързано главно с кофеина, заявяват лекарите.

Медици от Университета на Модена са си поставили за цел да проучат връзката между храненето и фибрилациите на предсърдието – една от най-разпространените форми на аритмията, предаде ИТАР-ТАСС.

Терапевтите са обърнали внимание на източниците на кофеин в храната и са изчислили колко соди, кока-кола, шоколад, чай или кафе пият участниците в изследването.

Видът на изпитото кафе и броят на чашките също са били взети под внимание.

Резултатите са показали, че общият брой на получените калории е бил еднакъв както в контролната група, така и при пациентите с аритмия.

Но тези, които редовно са изпивали над три чашки кафе дневно, са били изложени на по-висок риск от аритмия.

Хората с аритмия основно са получавали антиоксиданти от кафето, а не от други продукти.

Учените смятат, че докато някои биологичноактивни съединения в кафето могат да намалят окислителния стрес в организма, кофеинът – напротив – повишава риска от сърдечно заболяване। ДНЕС.БГ

[ ... ]

четвъртък, 3 септември 2009 г.

Полифункционалните не са перфектни

Хората, които вършат много неща едновременно – четат вестник, слушат музика и пишат съобщения на телефона си, смятат, че са добри в това, но според ново проучване грешат.

Учени от Станфордския университет установили, че студентите, които имат навик да използват различни електронни „джаджи” или да се занимават с няколко неща едновременно, не се справят добре с тестове за паметта, вниманието и преминаването от една задача на друга.

Резултатите от изследването, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, показват, че хората, вършещи много неща едновременно, се представят по-слабо и бавно от другите участници. По-трудно се концентрират и не се справят добре с обикновени задания.

Доброволците попълнили анкета за честотата на използването на интернет и мобилни комуникации, гледането на телевизия, четенето, слушането на музика, и колко често правят няколко от тези неща едновременно.

Излагането на твърде много източници на информация може да е една от причините, поради която се наблюдават лоши резултати на тестовете.

Справянето с няколко действия едновременно изисква определени качества, които не всеки притежава। Една от хипотезите е, че този тип хора могат да ограничават или филтрират по някакъв начин външните смущения, които биха им попречили да се съсредоточат. हैल्थ.bg
[ ... ]

След 20 год. депресията ще е най-разпространената болест

По данни на Световната здравна организация в момента от различни психични разстройства в света страдат 450 млн। души.

С днешна дата депресията например е много по-разпространена от някои болести, всяващи страх – СПИН, рак и др.

Доктор Шехер Саксен от отдела за психическо здраве на СЗО твърди, че става дума за тиха епидемия, защото случаите на диагностицирана депресия постоянно растат.

Проблемът, окачествен като "криза на глобалното душевно здраве", е основен за започналата вчера в Атина Световна среща на експертите в тази област.

"Към 2030 год. депресията ще е сериозно бреме за здравеопазването. Това означава загубени години живот - заради ранна смърт или сериозно заболяване", посочва д-р Саксен.

Експертът подчертава и нуждата от промяна на обществената нагласа към психичните разстройства, защото депресията е сериозна болест като всяка друга. health.bg
[ ... ]

Колкото повече пред компютъра, толкова повече бръчици

Многочасовото седене пред компютър увеличава броя на бръчките около очите, съобщават експерти, цитирани от ВВС.

Според тях това е цената на технологическия прогрес.

Специалистите обясняват, че електростатичното поле и свободните радикали около компютъра нарушават естественото равновесие и влияят отрицателно на кожата на лицето.

Електростатичното поле нарушава естественото равновесие на киселините на кожата, а свободните радикали предизвикват ускореното й стареене независимо от това какъв тип кожа има човек.

Така сухата кожа става още по-суха, комбинираната кожа по-бързо се замърсява и порите на лицето се затварят.

Но най-тежко се отразява на кожата около очните клепачи.

Те губят влажност и еластичност, заради което се появяват малките бръчици.

Дълготрайното гледане в екрана е причина за ускореното нарушаване на вида и появата на бръчки около очите। Днес.бг

[ ... ]

66 потвърдени случая на свински грип у нас


Общо 66 са потвърдените случаи на свински грип у нас, обяви директорът на отдел "Надзор на заразните болести" в Министерство на здравеопазването д-р Ангел Кунчев.

“Има вътрешно предаване на вируса в България, но страната ни е най-първата фаза на разпространение и сме с най-малко регистрирани заболели в Европа”, добави той пред “Дарик”.

Д-р Кунчев обяви, че няма необходимата информация за появилите се твърдени, че русначета са се заразили с щама А(H1N1) по време на почивка на българското Черноморие।

“Необходимо е в такава ситуация ние да получим сигурни, официални данни от колегите, които са установили заболяването, за да може ако ни кажат точно къде са били, в кой период са почивали, да направим необходимото проучване и да видим дали и ние имаме случаи на заболели в този район”, подчерта експертът.

Той отбеляза, че през втората половина на август и в началото на септември се наблюдават ентеровирусни инфекции, който са нормални за сезона। Днес.бг


[ ... ]

сряда, 2 септември 2009 г.

Следваканционен стрес ли? Мързел е


Проучвания показват, че перфекционистите и работохолиците по-често страдат от следваканционен стрес и по-трудно се адаптират към работната среда след почивка.

Добрата новина е, че този проблем отминава до три дни.

Отпадналост, умора, безсъние, депресия, раздразнителност, по-трудна концентрация и загуба на апетит са основните симптоми на синдрома, обясняват психолози.

Специалистите смятат, че на практика следваканционният синдром не съществува, а просто психолозите дават друго име на мързела.

Около 70% от хората, участвали в проучването, чувствали леко затруднение да навлязат в същината на работата след като са почивали няколко седмици.

Голяма част от хората споделят, че са им необходими не повече от три дни, за да възстановят обичайното темпо на работа и да се адаптират, пише Ройтерс.
[ ... ]
 

©2009 Здраве