петък, 31 юли 2009 г.

Божура срещу злато


Божурите по нищо не отстъпват на кралицата на цветята розата - нито по красота, нито по популярност, особено в градините на Изтока. Единственият им недостатък е, че цъфтят веднъж годишно. От 35 вида, влизащи в рода Божур (Paeonia), само шест имат дървесно стъбло, което не загива през зимата. Най-подходящият период за засаждане на тези красиви градински храсти с кичести цветове е от средата на август до средата на септември.
Родът на дървесния божур произхожда от Китай. Известен е в китайската култура няколко столетия преди новата ера като

лековито и декоративно растение

През XVI в. в страната се отглеждали над 30 сорта божури, някои от които се оценявали високо и се разменяли срещу злато. В китайската култура има много легенди, свързани с това цвете, а в приказките героят постига съвършенство в живота, ако в градината си има божури, "които менят цветовете си четири пъти на ден". В гръцката митология Пеон се наричал ученикът на целителя Ескулап. С помощта на чудно растение той излекувал дори бога на подземното царство Плутон от раните, нанесени му от Херакъл. Тази случка предизвикала завистта на Ескулап и той заповядал да убият Пеон. Но богът не позволил това да се случи и го превърнал в красиво цвете.
Никой друг декоративен храст не може да се похвали с такива прекрасни

големи цветове и дълъг живот

като това многогодишно растение. Височината на дървесния божур достига 2 метра. При добри грижи и подходяща почва този храст може да продължи да носи красота 100-150 години на едно място, а са известни и случаи, когато животът му продължава 300, дори 500 години. Цветовете му имат формата на чашки или са кълбовидни, кичести в зависимост от вида, разтварят се към края на май и цъфтят обилно две седмици.
Дървесният божур се размножава чрез семена или вегетативно. Растенията, отгледани от семена, цъфтят на 5-6-ата година от засаждането. Най-подходящото място за засаждане в градината е на полусянка, така че слънчевите лъчи да попадат върху храста

през листата на дърветата

Тогава цветовете се съхраняват по-дълго и не променят цвета си, но пък при пряка слънчева светлина цветовете са по-обилни. Сортовете дървесен божур се подразделят на няколко групи: китайско-европейски, които се отличават с големи кичести цветове, японски - с полукичести цветове; и хибриди от жълт божур и делавея с дървесен божур. Почвата за божура се подготвя отрано и се дренира. Най-подходящият период за засаждане е от средата на август до средата на септември. Посадените през ранната пролет храсти са по-застрашени от измръзване през зимата. Затова специалистите препоръчват за тях да се приготви "укритие" - младите растения да се покрият със сухи листа. Сухите и повредени клонки на дървесния божур се отстраняват през април.
Тези изключително пищни декоративни храсти стоят добре както единично, така и в групи на фона на поддържани зелени площи. В древността растението се славело не само с красотата, но и с чудодейните си свойства. Вярвало се, че гони злите духове и че наниз от цветовете му около шията на човек е силно оръжие, което държи далеч демоните.
Изтучник в. Стандарт
[ ... ]

Мигрена и нейното лечение


Мигрената представлява периодични пристъпи на главоболие. Всеки път болките се усещат на едно и също място- в едното или двете полукълба на мозъка, слепоочията пулсират, често придружени с повдигане, понякога и с повръщане. Светлината и шума стават непоносими.


Какви са причините?

Причината за мигрената още не известна на медицината. Все пак са установени фактори, които предизвикват пристъпа на главоболие. Това са някой храни, като шоколада и млечните продукти, стресовите ситуации, умората. Други фактори са свързани с ритъма на живот- недоспиване, смяна на сезоните, тютюнопушенето. Хормоните също могат да предизвикат нов пристъп на мигрена.

Хормоните ли са причината, поради която повече жени, отколкото мъже страдат от мигрена?

Нивото на естроген, женският полов хормон, оказва влияние на артериите и оттам и на появата на мигрена. Интересното е, че другият женски хормон, прогестерона, намалява налягането в артериите. Тъй като нивото на прогестерон е най-високо по време на бременността, в рамките на шегата може да се каже, че жените трябва винаги да са бременни, за да не страдат от мигрена.

При някои жени, именно заради естрогена, пристъпите на мигрена се появяват около менструацията.

Кога да се посъветваме с лекар?

Към лекар трябва да се обърнете в случай, че традиционните болкоуспокояващи не подействат в рамките на два часа или главоболието е толкова силно, че пречи на нормалната ви работа. Трябва да се консултирате с лекар и в случаите, когато в рамките на месец сте взели повече от пет-шест пъти хапчета за глава.

Към какъв лекар трябва да се насочим?

При всички случаи трябва да се обърнете първо към личния си лекар, който да ви даде направление за невролог. С негова помощ ще ви бъде предписано адекватно лечение.

Как се лекува пристъп на мигрена?

Пристъпът на мигрена се дължи на последователно свиване и разширяване на артериите. За лекуване на мигрената се използват препарати, които предизвикват свиване на разширените мозъчни съдове, понякога в комбинация с транквилизатори. Заедно с медикаментозното лечение, трябва да си осигурите и пълна тишина и тъмнина, за да намалите външните дразнители.

Наследствена болест ли е мигрената?

При голяма част от случаите за появата на мигрена има наследствена обусловеност. Това обаче не означава, че се наследява същата честота и сила на пристъпите.

Помага ли алтернативната медицина за лечение на мигрената?

При някои видове мигрена тези видове лечение могат да имат ефект, особено, ако се отнася за главоболие, причинено от мускулно напрежение и стрес.

Вярно ли е, че анти-депресантите имат положителен ефект при страдащите от мигрена ?

Мигрената е от болестите, които могат да имат и психологическа причина за поява. Изследванията показват, че някои анти-депресанти облекчават симптомите на някои видове мигрена,но това се дължи по-скоро на болкоуспокояващият им ефект, защото всички лекарства имат няколко механизма на действие.

Може ли мигрената да се излекува напълно?

Не можем да говорим за пълно излекуване на тази болест, защото не познаваме причинителите й. Има спонтанни периоди на подобряване на състоянието, но никога не се знае кога ще настъпи следващият пристъп.
[ ... ]

вторник, 28 юли 2009 г.

СЛЪНЦЕТО ---> Начин На Употреба

Умереност, разум и последователност- това е тайната на успешното провеждане на слънчевите бани. Желанието за бързо придобиване на загар през сравнително кратката отпуска е най-често допусканата грешка, която води след себе си такива неприятни последици като зачервена, изгоряла и белеща се кожа още през първите дни на отпуската, а заедно с това бръчки и тъмни петна по-натам във времето, като спомен от „неуспешната" ваканция. Много хора решават да се лишат от фотозащитен крем или да използват такъв с твърде нисък фактор от страх, че нямат време да получат желания тен. Малко реализъм няма да навреди в такъв случай! Ако имате само 5 дни, които ще прекарате на морския бряг, не си въобразявайте, че за първите два ще придобиете тен на „стар морски вълк" или на апетитен модел, рекламиращ бански, а после гордо ще го демонстрирате. Най-добре е в такъв случай да се погрижите за тена си в градски условия и то най-малко две седмици преди отпуската. Използвайте солариум или направете поредица от слънчеви бани на балкона, в градината или където намерите за удобно. Целта е да отделите достатъчно време за разумното излагане на кожата си на слънце
Вашият „слънчев" тип
Преди да предприемете каквото и да е, трябва да определите своя фототип, който ще бъде основата, върху която да изградите цялостната си програма за излагане на слънце. Разгледайте таблицата и помислете до кой от четирите типа се доближавате най-много.
Ако вече сте намерили „мястото си" в таблицата, значи по-лесно и вярно ще се ориентирате при закупуването на фотозащитен крем, както и при изготвяне на индивидуалната си програма за излагане на слънце.
Филтрите
Днес на пазара се предлагат голям брой различни кремове, лосиони и масла, които предпазват кожата от вредното ултравиолетово лъчение. Те съдържат филтри, които задържат слънчевите лъчи. Тези филтри могат да действат на два принципа - физичен, когато се използват титанови и цинкови съединения, които отразяват лъчите подобно на микроскопични огледалца. Кремовете с такива филтри са подходящи за силно чувствителни кожи. Вторият вид са действащите на химичен принцип филтри. Те „прихващат" вредните лъчи и се изменят под тяхното влияние. Козметиката, съдържаща такъв тип филтри, е по- агресивна към кожата и затова е добре винаги да правите тест за чувствителност при покупката на слънцезащитен крем.
Козметиката, която се продава, е: масова - значително по-евтина, и медицинска - по-скъпа, която се предлага само в аптеките. Независимо към кой от двата типа ще се ориентирате, основният показател при избора ви е слънцезащитният фактор, изписан със съкращението SPF /Sun Protection Factor/ върху опаковката. Този фактор показва силата на фотозащитния продукт да предпази кожата от въздействието на UVB и UVA лъчите. Колкото по-висока е стойността на SPF, толкова по-добра е защитата.
В практиката най-често смисълът на числото на слънцезащитния фактор се обяснява по следния начин: SPF = времето, за което се зачервява защитената кожа, разделено на времето, за което се зачервява незащитената кожа. Например: SPF = 180 минути (З часа) : 18 минути = 10, SPF е 10. Едни от най- високите фактори за защита са 60, 50 и 40. Те са подходящи за бебета и деца, както и за възрастни от фототип 1 и 2 . Ако спадате към някоя от тези категории, не мислете, че бронзовият тен е табу за вас. Просто ще ви трябва повече време и най-малко два различни фотопротектора, за да получите качествен загар. Започнете слънчевите бани, като използвате крем с висок фактор и постепенно преминете към такъв с по-нисък. Не прекалявайте със стоенето на слънце и наблюдавайте как реагира кожата ви. Помнете, че въпреки унифицираните таблици и програми, кожата на всеки човек реагира индивидуално и в зависимост от моментното състояние на организма. Избягвайте излагането на слънце успоредно с употребата на хормонални препарати, особено противозачатъчни, които влияят върху пигментацията на кожата, за да не се „сдобиете" с трайни тъмни петна.
Фото чувствителността на кожата се повишава и при прилагането на други медикаменти, като тетрациклини, сулфамиди, нестероидни противовъзпалителни средства и т.н. Затова, ако трябва да приемате някакво лекарство през времето, в което искате да правите слънчеви бани, задължително се консултирайте с лекаря, който ви е назначил съответното лечение. При употреба на алкохол или на дразнещи и пикантни храни, кожата става сравнително по-нетолерантна към слънчевите лъчи. Всички парфюми, декоративна козметика, както и голям арсенал от бижута, са неуместни на плажа и могат да ви докарат неприятности, независимо от умелата фото защита.
Тест
Как да познаем, че е време да прекратим слънчевите бани? Има един
много прост метод, с който да определим границата на разумното излагане на слънце и изгарянето. Запомнете , че кожата се зачервява до няколко часа след излагането на слънце, довело до изгарянето. Затова, когато сме все още на плажа, е добре периодично да прилагаме следния тест:
Натиснете с пръст кожата. Ако остане бяло петно след като си отдръпнете пръста, значи сте на границата на изгарянето. Колкото по-дълго се задържи петното, толкова по-сериозно е положението.
Изгарянето
Когато установите, че сте прекалили със слънцето, не се паникьосвайте. а действайте бързо и разумно. Приберете се, вземете хладен душ без сапун и други миещи препарати. После нанесете върху засегнатите места лосион или крем за изгаряне. Ако нямате такъв под ръка, можете да използвате „Дефламол" или някои от природните продукти, подходящи за целта, като кисело мляко или настърган суров картоф. За всеки случай изпийте един парацетамол. Имайте предвид, че изгарянето е сериозно страдание - засегнат е наи-големият орган в човешкия организъм - кожата. Ако усетите втрисане, потърсете лекарска помощ. В никакъв случай не пийте алкохол! В зависимост от степента на полученото изгаряне, временно трябва да прекратите слънчевите бани. Ако са засегнати малки участъци от кожата, не се отказвайте от плажа, но се погрижете те да бъдат добре покрити с фотозащитен продукт с колкото е възможно по-висок фактор. Ако е пострадало лицето ви, прилагайте слънчев протектор дълго след като прекратите ваканцията.
Специална грижа: Устните
Да, те действително изискват повече внимание поради по-деликатната си повърхност. Факт е, че кожата на устните не се пигментира при излагане на слънце. Следователно, тя няма качеството сама да изгражда защита към лъчите му. Погрижете се устните ви да запазят нежността и гладкостта си, като използвате гланц или балсам със слънцезащитен фактор от 8 до 25.
Очите
Защитата на очите може да се разгледа в две посоки. Първо, кожата на клепачите и миглите, и второ, защита на самите очи.
В първия случай трябва да разчитате на фотопротектора за лице, който използвате. Някои фирми предлагат и кремове за околоочния контур, съдържащи предпазни филтри, но те обикновено са по-слаби и не са подходящи за комбиниране. Рискувате да получите петна и неравномерен тен при използване на продукти с различен SPF.
Що се отнася до очите - избирайте слънчеви очила от оптичен магазин, който може да гарантира качеството и достоверността на техния UV - филтър.
Съветът тук не е да робувате на марки или мода, въпросът е да се защити максимално този толкова чувствителен орган - очите. В този случай е напълно уместно да се похарчи по-голяма сума.
Съществуват вече и лещи за очи с подобна функция, но тяхната употреба е доста по-сложна от тази на класическите слънчеви очила.
[ ... ]

вторник, 21 юли 2009 г.

Как да останем спокойни на работното място

Винаги на работното място ще се намери човек, който почти веднага да ви стане симпатичен, и някой друг, който да ви изнервя в една или друга степен, възможно е невинаги да можете да бъдете спокойни с песимиста или с колегата, който постоянно бърбори или сплетничи. С една дума, може да има много поводи за недоволство, но най-важното е да се научим да се справяме със собствената си раздразнителност.

Ако чувствате, че някой ви изнервя, не си струва да потискате проблема, а трябва да преминете незабавно към неговото разрешаване. Вие страдате в тази ситуация и не трябва да потискате раздразнението, защото най-накрая вероятно ще се "взривите" и ще наговорите неща, за които след това ще съжалявате. И така, учим се да се борим сьс собственото недоволство и раздразнителност

Признайте факта, че и вие носите отговорност за възникналия проблем

Може да ви се струва, че този човек е създал проблема, но в действителност

проблем може да възникне най-малко между двама души. Замислете се какво точно ви дразни у него. Другите колеги може да не се дразнят изобщо от това. Установете причините защо точно той ви е неприятен и създава негативни емоции. Понякога колегата може да ни напомня на някого, на някаква ситуация от миналото, да се меси в работата ви, постоянно да ви дава съвети. Признайте си все пак, че и вие имате вина за възникналата ситуация.

Повярвайте, че проблемът може да се реши

Помнете, че всеки проблем може да се реши и решението често е много просто, не изискващо радикални промени (напр. напускането на работата или уволняването на колегата, който ви изнервя).

Постарайте се да откриете нещо положително в човека, който ви създава проблем

Всички хора, независимо от нашите симпатии или антипатии към тях, са достойни за уважение. Затова трябва уважително да се отнасяме с колегите, които не ни импонират. Помнете, че като унижавате и наскърбявате другите, вие унижавате преди всичко самия себе си. Постарайте се да откриете положителни черти у тези, на които не симпатизирате. Във всеки от нас има по нещо положително. Постарайте се да намерите решение на проблема

Не можете да промените човека, затова отговорността за търсенето на решенията, свързани с проблема, пада изцяло върху вас. Използвайте за целта всевъзможни ресурси на въображението си. Отговорете си на въпроса можете ли да промените отношението си към този човек. Как това би повлияло на ситуацията? Следва ли да поговорите с него и да обсъдите какво бихте променили в създадената ситуация? Може би обръщате прекалено внимание на дадения проблем, тъй като избягвате нещо друго, с което се сблъсквате в работата. Ако колегата ви обича да сплетничи, как можете да се справите с проблема?

  • Трябва да си дадем отговор дали и ние не участваме в сплетни и дали не правим някои грешки.

Ето няколко причини да станем участници в подобни ситуации:

  • Често правим това от желание за мьст, негодувание и желание да му „-дадем да се разбере", тъй като той някога ни е унизил и оскърбил в присъствието на всички.
  • Не ви стига смелост да се разберете открито и да си изясните отношенията и затова разпространявате сплетни по негов адрес.
  • Желанието да се сближим с определени колеги, защото както е известно, нищо не сближава така, както обсъждането на някой „враг".
  • Желанието да унизим някого и да почувстваме превъзходството си в даден момент. Обикновено хората използват сплетни, за да закрепят своя авторитет, усещането за собственото достойнство /с една дума, тези, които имат много комплекси, и за сметка на другите се опитват да се избавят от тях/.

Как да се борим с интригантите на работното място?

При общуване с такъв човек знайте, че негативното може да доведе само до неефективна работа, враждебна среда и лоши отношения. Може да се излезе с инициативата да се проведе тренинг под надслов: „Какви вреди носят на фирмата сплетните и как всеки от нас може да се бори с тях". Ако открито се повдигне този въпрос, положителните резултати вероятно няма да закъснеят.

Открита конфронтация. Този начин е най-агресивният в борбата и най-директен да накара някои хора да замълчат. Трябва да се информират всички как ще се постъпва с интригантите във фирмата /ако се наложи, да се прибегне и до уволнение/ и това да залегне в политиката на фирмата. Предложение за смяна темата на разговора. Когато се опитват да ви въвлекат в сплетни, заемете алтернативна позиция и предложете да се обсъдят по-важни служебни въпроси. В борбата с интригантите е необходимо не просто да се помолят те да замълчат, а да се предложи позитивна и конструктивна алтернатива.

[ ... ]

четвъртък, 2 юли 2009 г.

Хайде на плажа!


За повечето хора почивката на море е непълноценна и неефективна, ако не придобият хубав тен и бронзов загар. И въпреки че почти всеки знае че прекомерното излагане на слънце може да доведе до сериозни проблеми, в името на суетата те са готови на всичко. Ако все пак желаете да получите мечтания тен без мехури и болезнени изгаряния, без да рискувате да се разболеете от рак на кожата или да увредите очите си, съобразявайте се със следните препоръки:
Особено внимателни на плажа трябва да бъдат хората с бяла кожа, руса коса или лунички, Те са най-уязвими от вредното влияние на слънчевите лъчи. Светлата кожа съдържа по-малко меланин - веществото, което предпазва от рак. Златното правило е да се почернява постепенно. Не прекарвайте първия ден изцяло на плажа, за да „натрупате" бързо тен. Първите слънчеви бани трябва да са с продължителност не повече от половин час, и то когато слънцето още е слабо. Най-опасното време за плаж е между 10 и 15 часа, а ултравиолетовите лъчи, причиняващи изменения в клетките, водещи до рак, тогава са най-силни. Пясъкът и водата също отразяват слънчевите лъчи и така силата им става още по-голяма Ако все пак държите да останете на плажа по това време, мажете се обилно с плажно масло. Най-подходящите плажни масла са тези със слънчев фактор (SPF) до 30. Слънце - защитните масла с по-висок фактор са по-скъпи, а предлагат почти същата защита. Факторът SPF показва безопасния интервал, в който може да излагате тялото си на слънчева светлина, преди да започне да почервенява. Ако обикновено почервенявате след 10 минути, плажно масло със слънчев фактор 15 ще ви позволи да се излежавате безопасно 15 пъти повече, или 150 минути. Важно е да се знае, че повторното намазване на тялото не означава, че можете да стоите на слънце още 150 минути. Плажното масло се нанася половин час преди излагане на слънцето, за да попие напълно в кожата и започне да предпазва ефективно от опасните дължини на слънчевите лъчи OVA и UVB. Лосионът трябва да бъде водоустойчив, тъй като ултравиолетовите лъчи проникват и във водата. Маслата трябва да се използват и при облачно небе, защото то пропуска 80% от ултравиолетовите лъчи. Особено внимателни трябва да бъдат хората, които приемат антибиотици или контрацептиви, защото тогава чувствителността към слънчевите лъчи се повишава. Бебетата под 6 месеца не трябва да се мажат с такива плажни млека. Особено полезно за тялото през лятото, независимо дали сте изгорели или не, е алоето. То има силно успокояващ ефект върху раздразнената от слънцето кожа. Може да се използва директно сокът от алоев лист или продукти на основата на алое.
Едни от най-уязвимите към ултравиолетовите лъчи части на тялото са очите. Дори и да сте със затворени очи през целия ден, рискът да ги повредите остава. Така че слънчевите очила, които спират ултравиолетовите лъчи, макар и сравнително скъпи, са силно препоръчителни. Стъклата с UV филтър блокират поне 99% от опасните дължини на слънчевите лъчи.
Не забравяйте, че дори и със загар, тялото ви продължава да е уязвимо към слънчеви изгаряния.
[ ... ]
 

©2009 Здраве