вторник, 30 юни 2009 г.

Оргазмът при мъжа и жената

Оргазмът е строго индивидуална емоция. По време на еротичната възбуда настъпва усещане за абсолютно отпускане -физическо и емоционално, с което настъпва потопяването в дълбините на оргазма. Други го определят като "излитане на седмото небе". Каквото и определение да му се дава, това е най-невероятната еротична наслада, на която може да се отдаде само най-висшето същество в заобикалящия ни свят - човека!


За повечето мъже половото сношение е равнозначно на оргазъм, а жените смятат, че нещо не е наред ако не изживеят многократни оргазми.
При направена статистика сред 15000 жени е установено, че едва половината достигат до оргазъм при полово сношение, а само една от седем жени го постига при всеки полов акт.
Оргазмът няма една и съща външна изява за двамата партньори. При мъжа ерекцията и последващата еякулация са ясно забележими, докато при жената всичко е по-прикрито и в много от случаите остава трудно доловимо.
Жените изживяват по няколко оргазма един след друг по време на половия акт, но повечето споделят, че и от един оргазъм се чувстват напълно задоволени. При някои жени оргазмите могат да стигнат до двадесет и повече, но най-често са между един и три. Интересното е, че броят им зависи в много голяма степен от най-различни фактори като рано започнал активен сексуален живот, ниво на сексуалните задръжки, емоционално ниво на връзката й с партньора, способност и желание от негова страна да продължи да я стимулира и естествено нейното собствено желание. Някои от анкетираните жени твърдят че първият оргазъм е най-силно действащ, а други смятат, че резултатът е най-добър след няколко оргазма един след друг.
Момчетата в млада пубертетна възраст и някои млади мъже могат да изживяват многократни оргазми, но много малко са тези над 30 години, на които това се отдава. Интересен е фактът обаче, че възрастните мъже могат да си изработят система, при която да получават многократни оргазми. Всеобщо е схващането, че еякулацията и оргазмът са едно и също нещо, или поне че са неразривно свързани. Всъщност китайската даоистка философия отхвърля това твърдение, обяснявайки как мъжът може да разграничи оргазма от еякулацията. Всичко зависи от самоконтрола и желанието му. Как става това: Когато мъжът е близо до финала, мускулите на таза и краката са силно напрегнати. Ако той съзнателно ги разхлаби и отпусне, усещанията му стават много по-силни и има възможността да усети трепета близък до оргазма, без да го допусне. Това всъщност е оргазъм без еякулация и опитният любовник знае как да разпознае момента на наближаващата еякулация и да успее да задържи там усещанията си. Всичко това може да се постигне с тренировка и добър опит в секса.
Как протича оргазмът при мъжа? Това е крайният етап на сексуалната възбуда. От централната нервна система към гениталиите му се предава лавина от нервни импулси. Мускулите на таза силно контрактират, пътищата от тестисите към пениса се свиват и подготвят за тласъчно изхвърляне на спермалната течност. В тази фаза, точката, от която няма връщане назад е премината и оргазмът завладява мъжа с цялата си сила и върховно изживяване. Еякулацията е неговият естествен финал, апотеоз на чувствата, Контракциите са няколко /4-5/, като при всяка се изхвърля спермална течност. Спирането им води до отпускане на мъжа, ерекцията на пениса изчезва и настъпва чувство на лека, приятна умора и сънливост. След като е настъпила еякулация на мъжете са необходими няколко часа, за да настъпи нова ерекция. Това време се нарича "период на разнасяне". Естествено той е строго индивидуален, като при тинейджърите и младите мъже е възможно да бъде много по-кратък и скъсен до няколко минути.
При жените след продължителното стимулиране на възбудата от партньора се достига до "фаза на платото". При нея настъпва "ерекция" на клитора - пънчето и връхчето му се изтеглят зад препуциума и той се "скрива" на вътре. Големите срамни устни набъбват и се отдръпват назад, откривайки влагалищния вход, а влагалищните стени набъбват и отделят обилно вагинален секрет. Усещането е за влага и мокрота отвътре и това води до още по-голямо сексуално напрежение. От своя страна самото влагалище се отпуска и уголемява, подготвяйки се да поеме изцяло дълбокото проникване и силните контракции на члена на партньора. Матката се отдръпва нагоре и с това допълнително уголемява вагиналната кухина. Следва още по-силно набъбване на гърдите, а ореолите се подуват до степен на скриване на гръдното зърно. Появяват се спазми по цялото тяло, започващи от пръстите на краката. Пулсът и дишането са силно ускорени и с това жената е готова да премине във фазата на пълния оргазъм. При настъпването му, тялото й се извива дъговидно, мускулите се напрягат, появяват се гримаси на лицето, а влагалището и матката получават мускулни контракции. Разбира се и тази картина е строга индивидуална. При някои жени тя е още по силно демонстрираща се с изразени гърчове, контракции и мятания на тялото, съпроводени с викове, стенания, пъшкания или крясъци. При други може да бъде толкова слабо демонстрирана, че да остане почти недоловима. Всичко зависи единствено от индивидуалността и преживяването на жената. След като интензивните контракции на влагалището и матката преминат, жените се връщат отново във фазата на платото и възможност за скорошно изживяване на втори оргазъм.
[ ... ]

понеделник, 29 юни 2009 г.

Изнасилване

На практика броят на изнасилванията превишава 3-4 пъти официално регистрираните, тъй като по много причини често не се съобщава за случилото се. Грешно е да се смята, че най-често жените стават жертва на сексуално нападение на улицата през нощта, когато се прибират вкъщи. Такава ситуация е отбелязана в 7% от случаите. 35% от престъпленията са извършени в дома, в асансьори, подлези. Не е вярно, че в такава ситуация попадат жени с лоша репутация. Вярно е само за всяка десета потърпевша. Най-често жертвите са били невнимателни: пили са алкохол с бъдещия насилник, две трети са се познавали с престъпника, като 22% са се запознали в деня на извършване на престъплението. Характерно е, че девойките между 14 и 17 години стават жертва на свои познати повече, отколкото във възрастта между 18-23 години.

Заблуда е и това, че жената не може да възпрепятства насилието. Във всеки пети случай активното противодействие е давало резултат. Съпротивата, призивите за помощ са също така страшни за престъпника, както той за своята жертва. Всеизвестно е мнението, че насилието не е признак на сила, а на слабост. И не напразно се говори, че насилието поражда насилие. По правило, насилниците израстват като унижавани, потискани и наплашени хора. На практика, думата „изнасилване" се асоциира винаги с действия със сексуален характер. Но, основата на трагедията не е свързана със самия полов акт, а с наличието на принуда, унижение, измама. Какъв е „психологическият портрет" на възможния насилник. По принцип „изнасилвач" е този, който не може да уговори една жена, или мисли, че не може. Потенциалният насилник, по правило, страда от различни комплекси -стига дотам, че се бои сам от себе си, Той е убеден, че момичето никога няма да му отговори с взаимност, И често такива убеждения водят, с помощта на голяма доза „изкривена" логика, до извода:
щом съм толкова нещастен и момичетата не ме обичат, тогава ще ги заставя да ме обикнат! Но в повечето случаи той не се нуждае от особена любов: нужно му е просто да отмъсти на всички жени. А излезе ли на пътя на насилието, при това оставайки безнаказан, човек положително ще повтори своята постъпка, и ще потрети. В съзнанието му се запечатва фактът, че е напълно допустимо да решаваш проблемите си с криминални способи. Насилниците приблизително се делят на две групи:
1. Хора „не от настоящето намират се често на границата на психическо разстройство или имат крайно нестандартни възгледи за живота. Те много старателно подготвят своето нападение, пресичайки всички възможни пътища за бягство на набелязаната жертва. Могат да се стремят към изнасилване на точно определена жертва, като не е необходимо тя да му е причинила каквито и да е неприятности. Точно към тази група се отнасят насилници като Чекатило - „спасяващ света от проститутки и гейове"
Кои стават жертви на насилието?
1 Прекалено послушните. Това са деца или възрастни, чиито родители постоянно са им внушавали, че възрастните трябва да се слушат! Когато към такова детенце на улицата се приближи подозрителна личност и го помоли за нещо или с явно подозрителни действия го хваща за ръка и прави опит да го отведе някъде, на него не му идва на ум да игнорира молбата или да извика за помощ. Само защото родителите са му внушили раболепие пред възрастните, но са пропуснали да му кажат, че възрастните могат да бъдат различни. И че те невинаги имат добри намерения.
2. Прекалено добрите. Това са хора, по-често жени, за които най-важното нещо е някой да не си помисли нещо лошо за тях. Такава дама за нищо на света няма да откаже да се качи в асансьора, ако след нея в кабината влезе явно подозрителен тип - тя се бои да не обиди човека с подозрението си, да не се покаже страхлива, свадлива особа.
3. Твърде комплексираните. Отново в болшинството си тази група се състои от представители на дамския пол, в които е налице несъзнателна вътрешна забрана за секс.
Как да не станете жертва на изнасилване?

  • Старайте се късно вечер да не излизате на улицата сама.
  • Ако нахалник ви е хванал и се опитва да ви принуди да отидете в обезлюдено място: таван, подлез, празна къща, играйте: паднете в безсъзнание, направете се, че от страх не можете да вървите.
  • Не влизайте в асансьор или във вход на блок заедно с непознат мъж.
  • Не използвайте в късно време автобус, кола с непознат мъж.
  • Не ходете на гости в квартира, общежитие на малко познати хора, колкото и да са привлекателни. Не канете непознати вкъщи.

  • Бъдете внимателни при случайни запознанства, избягвайте да казвате адреса си и телефонния номер.
  • Когато отивате на гости, предупредете някой познат къде ще бъдете.
  • Помнете, че канейки момиче на кафе, на ресторант, концерт, поднасяйки й подарък, мъжете често смятат, че тя им е длъжна.
  • Ако се опитват да ви принудят към интимност, имайте предвид, че при съпротива на жената много мъже се възбуждат. Поради това преди да викате за помощ, опитайте с твърд и решителен тон да поискате да се прекрати опитът за насилие.
  • Курсовете по бойни изкуства за самоотбрана ще ви бъдат безспорно от голяма полза. Ако не ги владеете, използвайте всички подръчни средства за самоотбрана

  • Ако мъжът, с когото сте останали насаме, заключи вратата - бъдете двойно по-внимателни, опитайте да отворите вратата и при отказ веднага започнете да викате за помощ; ако пътят към вратата ви е отрязан, с кой да е тежък предмет счупете прозореца или излезте на балкона, за да привлечете вниманието на минаващите.
  • Не забравяйте да звъннете на 112 от мобилния си апарат при първа възможност.

Източник: Articledashboard
Превод от английски : Даниела Шопова
Редакция: Даниела Шопова

[ ... ]
 

©2009 Здраве